Obaveštajni sateliti otkrili su kretanja koja ukazuju na to da postoji mogućnost da se Severna Koreja priprema da testira još jednu raketu dugog dometa, izjavili su zvaničnici Južne Koreje. Američki ministar odbrane Robert Gejts upozorio je Pjongjang da će Sjedinjene Države brzo reagovati ukoliko Severna Koreja bude ugrozila svojim postupcima SAD, ili njihove saveznike iz Azije.

„Nećemo sedeti skrštenih ruku dok Severna Koreja razvija kapacitete zahvaljujući kojima se može uništiti bilo koja meta u Aziji ili našoj državi“, izjavio je Gejts koji je prisustvovao regionalnom sastanku o bezbednosti koji je organizovan proteklog vikenda u Singapuru. Prema njegovim rečima, nuklearni program Severne Koreje predstavlja „vesnika mračne budućnosti“, ali nije neposredna pretnja.

Britanski analitičari ocenjuju da su najnovije raketne probe Severne Koreje povećale napetosti u celom regionu, ali da je naročito povećan politički pritisak na Kinu, koja je najodaniji saveznik te države. Kina obezbeđuju čak 90 odsto energetskih i 40 odsto prehrambenih potreba Severne Koreje i do sada je koristila pravo veta protiv pokušaja da se Pjongjang izoluje. Pokojni kineski lider Mao Cedung je svojevremeno čak izjavljivao da su Kina i Severna Koreja bliske „poput usana i zuba“, a stotine hiljada kineskih vojnika poginulo je braneći Sever u Korejskom ratu. Ipak, stiče se utisak da Pjongjang stavlja na probu strpljenje Kineza, na kojima leži odgovornost da pronađu način da „obuzdaju“ problematičnog suseda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari