Komandant čuvara revolucije, elitne jedinice iranskog režima, Mohamad Ali Džafari kritikovao je juče predsednika države Hasana Rohanija zato što je telefonom razgovarao sa predsednikom Sjedinjenih Država Barakom Obamom. Kako podseća agencija Frans pres, ovo predstavlja odstupanje od zahteva Rohanija i iranskog Vrhovnog vođe Alija Hameneija da se čuvari revolucije ne bave politikom.


„Predsednik je imao čvrst i odgovarajući stav tokom svog boravka (u SAD), ali kao što je odbio da se sastane sa Obamom tako je trebalo da odbije i telefonski razgovor s njim i sačeka konkretna dela američke vlade“, rekao je general Džafari za sajt tasniamnews.com. Telefonski razgovor Rohanija i Obame u petak u Njujorku je prvi takav kontakt dve zemlje koje nemaju diplomatske odnose od 1980. Da bi odgovorile na „dobru volju“ Irana, izraženu u Generalnoj skupštini UN, SAD treba da „ukinu sve sankcije uvedene iranskom narodu, uklone blokadu iranske imovine u SAD, prekinu neprijateljstva prema Iranu i prihvate iranski nuklearni program“, navodi general Džafari.

Rohani i Obama su razgovarali o nuklearnom pitanju i dogovorili su se da šefovi diplomatije dve zemlje ostanu u kontaktu kako bi se našlo rešenje krizi koja traje od 2005. godine. Zapad i Izrael sumnjiče Iran da želi da napravi nuklearno oružje što vlasti u Teheranu negiraju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari