General Mojsilović sa episkopom vojnim Dositejom, o slavi Vojske Srbije 1Foto: Ministarstvo odbrane

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije (VS) general Milan Mojsilović razgovarao je danas sa episkopom lipljanskim i vojnim Dositejom o funkcionisanju verske službe i predstojećem obeležavanju krsne slave Vojske Srbije (VS) — Svetog despota Stefana Visokog, 1. avgusta.

„Ocenjeno da je saradnja VS i Srpske pravoslavne crkve (SPC) na izuzetnom nivou i da je treba nastaviti u istom duhu, kako i priliči institucijama koje uživaju najveće poverenje građana Srbije“, saopštilo je ministarstvo odbrane.

Mojsilović je istakao da je VS vojska svih građana, poštuje različitosti i stvara uslove za ispunjenje verskih potreba svojih pripadnika. Takođe značaj verske službe je u jačanju duhovnih i moralnih vrednosti, negovanju vojničkih vrlina i patriotizma.

Episkop Doisitej je diplomirao na Vojnoj akademiji 1995, službovao je u Kraljevu kao poručnik i često prisustvuje bogosluženjima u manastiru Žiču, pa potom otišao na Hilandar gde se zamonašio. Završio je, kasnije, i Bogoslovski fakultet u Beogradu.

SPC je status vojnog hrama dodelila crkvi Svetog Marka u Beogradu. Kao svog nebeskog zaštitnika VS je prvi put prošle godine proslavila Svetog despota Stefana Visokog (Lazarevića). Važio je za jednog od najboljih vitezova Evrope, takođe se istakao kao književnik i političar srednjevekovne Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari