Advokati u Srbiji stupili su juče u trodnevni protest upozorenja kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo zbog obaveze da od 1. marta uvedu fiskalne kase u svoje kancelarije. Vojislav Nedić, predsednik Advokatske komore Beograda, najavljuje da će više od 7.000 advokata u Srbiji 1. februara stupiti u generalni štrajk ukoliko nadležna ministarstva do tada ne promene Zakon o fiskalnim kasama i ne oslobode ih obaveze uvođenja kasa.

– Ukoliko bi bile uvedene fiskalne kase onda bi poreski inspektor, vršeći proveru naplate advokata svom klijentu, mogao da ima uvid u naše spise i predmete. Time bi direktno povredili pravo na advokatsku poverljivost podataka klijenata – naglasio je Nedić.

Tokom protesta advokati neće prisustvovati ročištima, neće se baviti istražnim predmetima i neće zastupati oštećene. Advokati neće pečatirati, ali ni predavati podneske u postupcima za koje su angažovani, a neće ići ni u posete svojim klijentima koji su u pritvoru. Jedini izuzetak su žalbeni postupci u vezi sa pritvorom, koje će sprovoditi iz svojih kancelarija, bez odlaženja u sudove.

U beogradskoj Palati pravde, u kojoj su smešteni Okružni, Prvi i Drugi opštinski sud i Odeljenje za maloletnike, holovi ispred sudnica bili su neuobičajeno pusti. Njima je prolazila tek pokoja stranka, čije ročište ne iziskuje prisustvo advokata, dok se natpis „suđenje u toku“ uključivao samo na vratima pojedinih sudnica.

– U Okružnom sudu odloženo je 30 parnica u prvostepenom postupku zbog nedolaska advokata, a u tim predmetima, naročito kada je u pitanju pritvorski postupak, odredili smo nove termine. Tokom prinudne pauze sudije su se pripremale za postupke koji će im doći na red narednih dana. Sa druge strane, održana su ročišta na kojima nije obavezno prisustvo sudija – rekla je za Danas Ivana Ramić, portparolka Okružnog suda u Beogradu.

Specijalni sud juče nije radio jer je, prema Zakonu o krivičnom postupku, prisustvo advokata obavezno u svim predmetima u kojima je zaprećena kazna veća od 10 godina.

Sa druge strane, na pisarnicama su bile uobičajene gužve, jer su te službe sudova nesmetano radile. Redovi su se formirali i u šalter sali, gde su stranke mogle da uplate takse za usluge koje su sudovi mogli da im pruže.

Nebojša Spasojević, sekretar Okružnog suda u Nišu, kaže da se u toj instituciji održavaju jedino drugostepeni postupci i ročišta na kojima nije obavezno prisustvo advokata. Ostala suđenja, oko desetak dnevno, odložena su do okončanja protesta, a potom će se održavati u zavisnosti od rasporeda sudija.

Štrajk samo deo problema

Dragana Boljević, predsednica Društva sudija Srbije kaže za Danas da će štrajk advokata sigurno odložiti većinu suđenja, što će zakomplikovati rad sudova, ali da to nije najveći problem u Srbiji. Ona naglašava da će daleko veći zastoj u radu sudova prouzrokovati sprovođenje najavljenog Zakona o mreži sudova.

Inicijativa za ocenu ustavnosti protesta

Novosadski advokati Miroje Jovanović i Srđan Lakić najavili su da će podneti Ustavnom sudu Srbije inicijativu za ocenu ustavnosti odluke o stupanju advokata u protest upozorenja. Jovanović je rekao da je odluka o štrajku osporena „sa aspekta Ustava Srbije, Zakona o advokaturi i drugih opštih akata kojima je propisano obavljanje advokatske delatnosti“. Sa druge strane, državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen rekao je da to ministarstvo podržava advokate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari