Desetine hiljada demonstranata zakrčile su juče centar Atine i Soluna. Generalni štrajk koji je paralisao Grčku pokrenut je zbog plana vlade da reformiše penzijski sistem opterećen dugovima. Prema nekim procenama, u Atini se okupilo 80.000 ljudi, dok je u Solunu kroz centar marširalo 30.

Desetine hiljada demonstranata zakrčile su juče centar Atine i Soluna. Generalni štrajk koji je paralisao Grčku pokrenut je zbog plana vlade da reformiše penzijski sistem opterećen dugovima. Prema nekim procenama, u Atini se okupilo 80.000 ljudi, dok je u Solunu kroz centar marširalo 30.000 građana.
Na jednom od atinskih trgova došlo je do sukoba, kada je policija suzavcem napala 300 do 400 mladića obučenih u crno, nekoliko minuta pošto je jedan automobil u blizini uništen i zapaljen. Zbog štrajka su zatvorene bolnice, banke, škole, sudovi i sve javne službe. Zatvorena su arheološka nalazišta, uključujući Akropolj, a čak su i kuriri i raznosači pica obustavili rad.
Neke privatne banke juče su bile otvorene, ali javni saobraćaj, uključujući i brodske linije koje kopnenu Grčku povezuju s ostrvima, nije funkcionisao. Metro i tramvaji u Atini saobraćali su oko pet sati kako bi štrajkačima bilo omogućeno da dođu na mitinge i marševe u centru grada.
Avioni se nisu micali s pista, pošto su se kontrolori leta pridružili jednodnevnom štrajku koji je počeo juče, u ponoć. Bolnice su primale samo hitne slučajeve. Sudovi su bili zatvoreni dva dana jer su sudije i advokati u utorak stupili u dvodnevni štrajk. Ni novinari nisu radili; emitovanje informativnog radio i TV programa bilo je prekinuto. Državne TV stanice emitovale su samo tekst u kojem je izražena podrška štrajku. Danas na kioscima neće biti dnevnih novina.
Prolaznici u Atini aplaudirali su uniformisanim radnicima avio-kompanije Olimpik Erlajns. Ministar saobraćaja nedavno je rekao da nacionalni avio-prevoznik zbog dugova u koje je zapao neće moći da opstane u sadašnjem obliku. Odluka o budućnosti kompanije očekuje se naredne godine, posle sastanka sa zvaničnicima Evropske unije na kojima treba da bude razmotrena nezakonita državna pomoć prevozniku vredna više stotina miliona evra.
„Borimo se za spas nacionalne avio-kompanije zajedno s drugim radnicima“, rekao je Dimitris Papadimitru, zaposlen u Olimpik Erlajns. Giorgos Skjadotis, funkcioner Komunističke partije Grčke (KKE) zadužen za sindikalne teme, rekao je da „radnici ne bi trebalo da plaćaju greške ranijih vlada i njihovo loše upravljanje penzijskim fondovima“. Skjadotis je optužio aktuelnu desničarsku vladu da ugrožava državni sistem socijalne sigurnosti.
Sindikati se protive naporima vlade da reformiše penzijski sistem ujedinjujući oko 170 penzijskih fondova. Mnogi strahuju da bi reforme mogle da dovedu do smanjenja penzija i povećanja starosne granice za odlazak u penziju. Više štrajkova očekuje se naredne nedelje; obustavu rada najavili su zaposleni u zdravstvu, uključujući farmaceute i zubare, a sudovi neće raditi u četvrtak i petak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari