U Tunisu je juče održan generalni štrajk zbog čega je otkazan i veliki broj letova, dan nakon ubistva opozicionog poslanika Mohameda Brahmija. „Brahmi je ubijen puškom od koje je stradao i Čokri Belaid“, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova. Ministar Lotfi Ben Džedu rekao je da je jedan salafista među glavnim osumnjičenim za ubistvo Brahmija.

„Ova informacija nas je iznenadila, korišćeno je isto oružje, devetomilimetarska poluautomatska puška, ista koja je upotrebljena za ubistvo mučenika Čokri Belaida, ne isti tip oružja, već ista konkretna puška“, rekao je ministar. U četvrtak ujutro, dok je bio u svom automobilu, Brahmija je ubio napadač na motoru. Brahmi je predvodio Pokret Narodne partije.

Vladajuća islamistička partija Enahda odbacila je optužbe Brahmijeve rodbine da je umešana u atentat, preneo je Bi-Bi-Si. Kada je u februaru ubijen istaknuti sekularni političar Čokri belaid, izbili su protesti posle kojih je tadašnji premijer Hamadi Džebali bio prinuđen da podnese ostavku.

Veliki broj kafića u tunišanskoj prestonici je zatvoren zbog Ramazana, ali su juče bili zatvoreni i kafići koji obično rade tokom ovog meseca posta. Prodavnice su takođe bile prazne, a mnoge i zatvorene, prenela je Beta

Svi letovi kompanije Tuniser i njenog ogranka Tuniser ekspres otkazani su, a nijedan avion nije ni poleteo u skladu sa pozivom sindikata UGTT, rekao je agenciji Frans pres izvor sa aerodroma. Isti izvor je kazao da su kompanije Er Frans, Alitalija i Britiš ervejz takođe otkazale letove u oba pravca.

Štrajkovalo se i u Sidi Buzidu, rodnom mestu ubijenog opozicionara, a u tom mesta je i počela pobuna u kojoj je u januaru 2011. svrgnut predsednik Ben Ali. Život u tom gradu je juče praktično stao, izuzev par mesta gde se prodavala hrana. Desetine ljudi okupilo se u četvrtak uveče ispred lokalnog sedišta UGTT u Sidi Buzidu, ali je policija rasterala demonstrante kao što je to uradila i u prestonici Tunisu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari