Generalštab imao informaciju o napadu 6. aprila 1941.

* Britanci da bi sprečili da se Jugoslavija priključi silama Osovine, a Nemci da Jugoslaviju uključe u Trojni pakt * Šef britanske MI 6 je 5. aprila 1941. u 10.20 časova naredio šefu ispostave u Bukureštu da prenese jugoslovenskom Generalštabu da će napad početi 6. aprila * Zahvaljujući dekriptovanju Enigme, Englezi su došli do podataka o nemačkoj operaciji "Vajs", čiji je cilj bio uništenje partizanskog pokreta i o tome upoznali Tita
Svetko Kovač, bivši direktor Vojno-bezbednosne agencije, za Danas povodom svoje knjige "Enigma i rat u Jugoslaviji"

Ostavite komentar


  1. Čerčil nije tražio razloge već izgovore. Da je hteo mogao je da dođe do kontradiktornih podataka i o partizanima i njihovim kontaktima i povremenim paktovima sa ustašama i nemačkom komandom. Inače i operacije Vajs i Švarc su planirane protiv oba pokreta i hvatanje Mihajlovića je bio izričit cilj te je apsolutno nemoguće da Engma to nije presrela. Ti podaci postoje kod Generala Lera i u naredbama Firera. No ostaje činjenica da su partizani u tim operacijama pružali značajniji otpor. Međutim, za "kolaboraciju" nemaca i ravnogorskog pokreta u današnjoj Srbiji od britanskih obaveštajnih izvora i generala UDBE mnogo pouzdaniji istorijski izvor su Banjički logor i Jajinci i streljane po gradovima u Srbiji. Broj streljanih ravnogoraca od strane Vermahta je vrlo lako proverljiv i pisani i materijalni istorijski izvor.

  2. Dan napada na Jugoslaviju javio je osam dana ranije pukovnik Vladimir Vauhnik, vojni izaslanik Jugoslavije u Berlinu, što bi general Kovač morao da zna, posebno ako je o tome pisao knjigu. Ta informacija, nažalost, nije mogla ništa da promeni jer mobilizacija i razvoj jedinica nisu bili dovršeni, samo je Beograd proglašen za otvoreni grad. General Simović čak nije odložio udaju svoje ćerke zakazanu za 6. april pre podne na Avali. Tek toliko o vrednosti informacija kod nepodobnog vođstva…

  3. Otac mi je pričao da je sredinom marta meseca napustio kasarnu u Beogradu i da je sa mobilisanim vojnicima bio u Subotici kada je počeo napad 6. aprila. Bežao je iz Subotice do Beograda gde su ga Nemci zarobili.
    Nemci su bili spremni da napadnu Grčku 6. aprila, pa su Englezi, koji su u Solunu imali oko 5.000 vojnika, organizovali demonstracije u Beogradu 27. marta s namerom da daju što više vremena svojima u Solunu da organizuju bežanje iz Grčke.

  4. Britanci su dosli do Enigme u Maju 1941 .Bobmbardovanje je bilo u Aprilu .Kakav laicki tekst.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 18. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ognjen Radonjić, profesor

Iz Danasa u bolje sutra.