Venecijanskog Zlatnog lava kojeg je venecuelanski reditelj Lorenco Vigas dobio za film „Izdaleka“ posvetio je svojoj zemlji koja prolazi kroz političke i ekonomske krize.


– Imamo neke probleme, ali smo veoma pozitivni. Mi smo jedan neverovatan narod, izjavio je Vigas.

Žirijem je predsedavao Alfonso Kuaron, a ovogodišnji festival ostaće zapamćen po brojnim nagradama koje su otišle u ruke latinoameričkim sineastima, kao i rediteljima debitantima. Kuaron je naglasio da je ovo prvi put da Zlatnog lava osvoji latinoamerički film.

„Izdaleka“ je priča o tihom očaju i otuđenju, smeštena u današnju Venecuelu. Armando je dobrostojeći u malom biznisu sa veštačkim zubima, koji svakodnevno luta ulicama Karakasa u potrazi za mladim momcima, ne bi li ih doveo kući i svukao. Ipak, njegovo uživanje je isključivo izdaleka jer prezire fizički kontakt. Kroz razgovore sa njegovom sestrom, otkrivamo da ova averzija potiče iz detinjstva. Potom, stiže vest da u grad dolazi njegov otac i blazirani dentalni tehničar otkriva neku drugu prirodu…

Gaj Lodž, kritičar „Varajeti“ magazina ocenio je film „Izdaleka“ kao „pametno, nesenzacionalističko ispitivanje sporonapredujuće veze između sredovečnog usamljenika i mladog uličnog siledžije“.

Lorenco Vigas je rođen u Meridi, u Venecueli 1967. Diplomirao je molekularnu biologiju na Univerzitetu u Tampi na Floridi. Preselio se 1995. u Njujork da bi studirao filmsku umetnost na njujorškom univerzitetu. U Venecuelu se vratio 1998. da režira dokumentarnu seriju „Ekspedicija“. Od 1999. do 2001. radio je sa „Bolivar Film and Cinesa“ režirajući reklame i dokumentarce. Film „Slonovi nikada ne zaboravljaju“ režirao je 2004. dok je živeo u Meksiku, i za njega je dobio brojne nagrade, a premijerno je bio prikazan u Kanu iste godine. Proteklih pet godina snimao je dokumentarni film „Prodavac orhideja“ o njegovom ocu i potrazi za slikom, a koji će premijerno biti prikazan 2016. Sa filmom „Izdaleka“ Vigas je postao prvi sineasta Venecuele koji je pozvan na Međunarodni filmski festival u Veneciji. Ušao je u istoriju venecuelanskog filma osvojivši Zlatnog lava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari