Genetičar koji nije krio svoje mišljenje 1

Na beogradskom Novom Groblju danas bi u krugu porodice trebalo da bude sahranjen akademik Marko Anđelković, generalni sekretar i redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti i jedan od vodećih srpskih genetičara.

On je preminuo posle duže i teže bolesti 10. aprila u Beogradu, u kome je rođen 1945. godine. Akademik Anđelković bavio se proučavanjem genetike populacija, a tokom višedecenijskog rada učestvovao je u uobličavanju značajnih istraživačkih pravaca aktuelnih u svetu nauke.

U Beogradu je završio studije na Odseku za biologiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Beogradu, a potom je narednih deset godina bio na specijalizaciji iz oblasti populacione genetike na univerzitetima u Beču i Tibingenu u Nemačkoj. Magistrirao je i doktorirao na Univerzitetu u Beogradu, a potom priveo kraju postdoktorske studije iz populacione genetike na Biološkom fakultetu Jelskog univerziteta (SAD).

Bio je redovni profesor Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a tokom svoje naučne karijere radio je i na Institutu za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ UB. Za dopisnog člana SANU izabran je 2003, a za redovnog šest godina kasnije.

U Akademiji ističu da je kao generalni sekretar SANU od 2015. „dao nemerljiv doprinos radu ove kuće“.

„Njegov odlazak veliki je gubitak ne samo za SANU, već i za srpsku nauku i društvo u celini“, poručeno je uz Akademije, čiji pojedini krugovi smatraju da je „otišao jedan od najboljih među njima“. Akademik Anđelković smatrao je da SANU treba da se bavi temama koje su dugoročno od nacionalnog, društvenog, pa i državnog značaja, ali iako je poštovao sve različitosti među članovima SANU, smatrao je da je svaki trenutak pravi da čovek kaže šta misli“.

– Ako se to nekome ne dopada, onda to svakako nije problem onoga koji je dao svoje mišljenje… Mislim da u svakoj društvenoj klimi iznošenje svog stava jeste hrabrost u onolikom stepenu koliko je vaša egzistencija u tom društvu zavisna od tuđe volje. Nema sistema, niti društva, gde je ta hrabrost univerzalno povezana sa nultim rizikom. Toga nema. Samo je pitanje koja je vaša društvena pozicija i koji je stepen opštih sloboda u društvu – rekao je akademik Marko Anđelković u jednom od svojih poslednjih intervjua za beogradske medije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari