Na brdo Hisar, po kome je Leskovac prepoznatljiv, uskoro će sletati rode. Tako je na maloj svečanosti povodom pristizanja najsavremenije opreme skorašnji početak rada Specijalne bolnice za vantelesnu oplodnju najavio dr Miodrag Stojković, genetičar svetskog glasa, koji je u rodnom gradu pre nekoliko godina započeo ,,nemoguću misiju“.

Na brdo Hisar, po kome je Leskovac prepoznatljiv, uskoro će sletati rode. Tako je na maloj svečanosti povodom pristizanja najsavremenije opreme skorašnji početak rada Specijalne bolnice za vantelesnu oplodnju najavio dr Miodrag Stojković, genetičar svetskog glasa, koji je u rodnom gradu pre nekoliko godina započeo ,,nemoguću misiju“.
Dragan Đilas, ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za realizaciju Nacionalnog investicionog plana, predao je dr Miodragu Stojkoviću deo opreme vredne 42 miliona dinara.

Objašnjenje za neupućene

Profesor Miodrag Stojković je više puta proteklih godina objašnjavao novinarima da ne klonira ljude, već je reč o tzv. terapijskom kloniranju jajnih ćelija. Ta oblast interesuje bukvalno ceo svet. Ako profesor Stojković i njegovi saradnici uspeju u svojoj nameri, mnoge neizlečive bolesti biće pobeđene.

– Reč je o nauci staroj tek nekoliko godina, pa zato mnogima potpuno nepoznatoj, ali se budućnost medicine sigurno neće moći zamisliti bez nje – podvlači Stojković.

– Podržavajući ovakve programe, koji se realizuju iz NIP- a i Fonda za razvoj Srbije, jasno smo stavili do znanja da ćemo pomagati talentovane, vredne ljude i učiniti sve da se ravnomerno razvijaju svi krajevi Srbije – naglasio je Dragan Đilas, ministar u Vladi Srbije, dodajući da mu je posebno drago što će ova zdravstvena ustanova uskoro početi da radi upravo u Leskovcu.
Genetičar prof. dr Miodrag Stojković, Leskovčanin koji trenutno živi i radi u Španiji, veruje da će nakon što u narednih nekoliko nedelja stigne ostatak opreme ova ustanova dobiti dozvolu za rad.
– Nadam se da ćemo za mesec i po dana započeti rad i ubeđen sam da će Specijalna bolnica za vantelesnu oplodnju biti vrlo značajna za jug Srbije i celu zemlju – naglašava dr Stojković, koji je – kako je priznao – u jednom trenutku izgubio svaku nadu da će bolnica ikada biti otvorena.
– Kada sam odlazio iz Leskovca, ja sam video svrake i čavke na zgradi Specijalne bolnice, a sada, posle svega, vidim rode koje će malo češće sletati u Leskovac. Naš zadatak je da se borimo protiv ,,bele kuge“ – zaključio je dr Miodrag Stojković.
Gradnja Specijalne bolnice od samog početka bila je tema brojnih konferencija za novinare i služila za pridobijanje ,,jeftinih političkih poena“, dok je završetak često najavljivan i odlagan iz finansijskih razloga. Zbog toga su vrata Specijalne bolnice za vantelesnu oplodnju mesecima bila – zatarabljena!
Bolnica godinama nazivana Klinikom za vantelesnu oplodnju, pripada dr Miodragu Stojkoviću, građena je na Hisaru, u elitnom delu grada, koji su mnogi, ne bez razloga, nazvali ,,leskovačkim Dedinjem“. Dr Stojković sa suprugom Petrom, takođe članom njegovog naučnog tima, sada živi u Španiji. U Kraljevskom institutu ,,Princ Filip“ u Valensiji zamenik je direktora.
Lokalna samouprava je pružila garanciju za kredit potreban da bi objekat bio završen i potpuno opremljen za rad po ,,svetskim normativima“. Stručnjaci su lane izračunali da je za potpuno opremanje i rad bolnice potrebno oko 640.000 evra!
Pre tri godine profesor Stojković, u to vreme zaposlen u Institutu za genetiku u Njukaslu, dobio je dozvolu Vlade Velike Britanije – da prvi u Evropi radi na dobijanju matičnih ćelija iz tzv. kloniranih embriona. Kasnije profesor Stojković prelazi u Valensiju i nastavlja delo vredno najvećih otkrića u savremenoj medicini.
Mnogi su se čudili što je odlučio da baš u Leskovcu otvori Specijalnu bolnicu, a on ima jednostavan i običnom svetu sasvim razložan odgovor: ,,To je moj rodni grad!“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari