Novi Zakon o zaštiti od diskriminacije na osnovu genetičkih informacija, koji je potpisao američki predsednik Džordž Buš, štiti Amerikance od zloupotrebe njihovih podataka o naslednim faktorima, koje bi mogli da zloupotrebe poslodavci i osiguravajuće kompanije. Testiranje gena može da pokaže da li je određena osoba sklona nekim bolestima, kao što su rak, dijabetes i srčana oboljenja.

Novi Zakon o zaštiti od diskriminacije na osnovu genetičkih informacija, koji je potpisao američki predsednik Džordž Buš, štiti Amerikance od zloupotrebe njihovih podataka o naslednim faktorima, koje bi mogli da zloupotrebe poslodavci i osiguravajuće kompanije. Testiranje gena može da pokaže da li je određena osoba sklona nekim bolestima, kao što su rak, dijabetes i srčana oboljenja. Predsednik Buš je novi zakon iz oblasti ljudskih prava ocenio kao „zaštitu građana od zloupotrebe njihovih genetičkih informacija“.
Zakon zabranjuje poslodavcima i kompanijama za zdravstveno osiguranje da zahtevaju genetičko testiranje kako bi ustanovili da li je određena osoba izložena riziku da oboli od naslednih bolesti. Poslodavci ne mogu da zaposle, otpuste ili unaprede ljude na osnovu njihovog genetskog profila. A kompanijama za zdravstveno osiguranje nije dozvoljeno da koriste genetske informacije za određivanje premije osiguranja.
Nacionalno udruženje trgovaca podržava zakon. Ali kao i neke druge grupe koje okupljaju poslodavce, portparol udruženja Nil Trautvajn kaže da postoji zabrinutost da bi zaposleni mogli da koriste zakon kao izgovor za podnošenje tužbi ukoliko nisu dobili unapređenje ili su otpušteni.
Nacionalni institut za istraživanje ljudskog genoma navodi da svaka osoba može da bude domaćin desetina genetskih mutacija koje povećavaju njene šanse za dobijanje bolesti. Podseća se da testiranje gena može da dovede do primene rane spasonosne terapije za različite bolesti sa naslednim faktorima. A kada ljudi jednom saznaju svoju genetsku sliku, mogu da ustanove kako da poboljšaju svoju ishranu i životni stil.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari