Svi koji su upoznali Milana Beka njegovom su inteligencijom ili potpuno impresionirani ili zgroženi. Posle njegovog višečasovnog svedočenja (navodno je odbio ponuđenu pauzu) u slučaju C-market, jedan je advokat kratko zaključio: „monstrum“. I Beko ima rezervni vokabular namenjen samo ljudima prema kojima je (trenutno) neprijateljski raspoložen. Ovog trenutka je ključno pitanje: kako je vrh aktuelne vlasti raspoložen prema Beku.


Bio je ministar za privatizaciju u Vladi Mirka Marjanovića. Čovek koji je za spas vlasti Slobodana Miloševića uspešno prodao Grcima i Italijanima udeo u Telekomu Srbija. Poslodavac Mlađanu Dinkiću. Prema Mlađinom svedočenju, naučio ga je da (pro)ceni sebe. Iako je Bekova firma bila na spisku ekstraprofitera, ekstraprofit, čijom je naplatom rukovodio Dinkić, nije platio.

Milan Beko je krstio decu Zorana Đinđića. Tomislav Nikolić je objavio da je njegov prijatelj. Novinske špekulacije da finansira LDP Čede Jovanovića, krugovi vrlo bliski Beku, koji je svojevremeno bio blizak JUL-u Mire Marković, demantovali su tvrdnjom da kod LDP-ovaca ima „suviše revolucionarnosti, radikalizma i brzine“, a i Beko nikom ništa ne poklanja. Njegov prijatelj Tomislav Nikolić ne samo što ga je uterao u laž nego ga je i osramotio: Radikalima je tokom predizborne kampanje 2008. poklonio kombi. Onoliki biznismen, onolicni poklon.

Odnos biznismena Miroslava Miškovića, koji je u pritvoru, i biznismena Milana Beka, koji je prvi put sa politekonomskom elitom na Kopaoniku, ranije je opisivan ovako: Oni su kao stare grčke državice, između njih stalno nešto varniči, dok se ne pojavi treći, a onda se ujedine!? Beko nije krio da je učestvovao u pokušaju SRS i DSS da 2008. godine naprave vladu. Jer, nije on, umereni evroskeptik, kriv što je evropska ideja u Srbiji kompromitovana, nego Evropa, koja je pokazala da tvrda vlast više dobija, ali ima cenu, dok meka vlast ne dobija ništa. I sam je, kažu, bio svestan da bi to bio skup eksperiment, ali govorio je tada o SRS-u: to mora da se emancipuje, postane konstruktivno ili da nestane – ali ne možete ih više vući kao mrtav teret koji zauzima prostor, a ne plaća. Na sastanak srbijanskih biznismena sa američkim ambasadorom Manterom, na kome je taj eksperiment odložen, nije pozvan. I da jeste, kažu njemu bliski, ne bi se odazvao.

Mada je uglavnom hedžovao, kupovao firme da bi ih prodao, Beko je priznao da ima interesa u investicionom fondu Salford, većinski je vlasnik skraćenih upravljačkih prava u „Večernjim novostima“ i suvlasnik je Luke Beograd. Poslednje dve firme su na spisku 24 sporne privatizacije. Rođen je u Herceg Novom 1961. godine, završio je Saobraćajni fakultet u Beogradu. Oženjen je. Ima četvoro dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari