Učenik osmog razreda Osnovne škole „Osmi septembar“ iz Pirota Jovan Damjanović (14), bivši državni prvak u fizici i aktuelni prvak u hemiji u kategoriji vršnjaka, na nedavnom je državnom takmičenju „Otkrivanje talenata za fiziku“ u organizaciji Ministarstva prosvete i Društva fizičara Srbije, osvojio treću nagradu u kategoriji učenika sedmog i osmog razreda i još jednom potvrdio svoj vanserijski talenat za prirodne nauke.

Učenik osmog razreda Osnovne škole „Osmi septembar“ iz Pirota Jovan Damjanović (14), bivši državni prvak u fizici i aktuelni prvak u hemiji u kategoriji vršnjaka, na nedavnom je državnom takmičenju „Otkrivanje talenata za fiziku“ u organizaciji Ministarstva prosvete i Društva fizičara Srbije, osvojio treću nagradu u kategoriji učenika sedmog i osmog razreda i još jednom potvrdio svoj vanserijski talenat za prirodne nauke. Stekao je i zvanje počasnog međunarodnog mentora za fiziku, a njegov literarni rad o temi „Zašto volim fiziku“ javno je pročitan na dodeli nagrada.

Prinston ili Jejl

– Po završetku osnovne škole upisaću Matematičku gimnaziju u Beogradu zato što smatram da ta škola može da mi pruži najviše znanja i najveću prohodnost na neki od inostranih fakulteta. U svakom slučaju, posle srednje škole, oprobaću se na nekom od elitnih univerziteta. Ukoliko se opredelim da studiram fiziku, cilj će mi biti da se upišem na fakultet ranga Prinston ili Jeil, a ako se opredelim za moju treću veliku ljubav, programiranje, probaću da se upišem na Ucla univerzitet koji ima ubedljivo najjaču informatičku školu u svetu – kaže Jovan Damjanović.

Ovaj daroviti Piroćanac na upisu u prvi razred osnovne škole imao je koeficijent inteligencije 150. Uspešno je ovladao tehnike brzog čitanja što mu omogućava da dnevno pročita dve do tri knjige.
Jovan kaže da mu je poslednja nagrada donela međunarodno priznato zvanje počasnog mentora za fiziku, koje mu može mnogo pomoći prilikom upisa u srednju školu, i naravno na fakultet.
– Ovo će mi mnogo značiti, jer se, osim prilikom upisa u srednju školu, to boduje i za prijemni na fakultete. Jedna od nagrada je bila i poseta čuvenom švajcarskom Centru za nuklearna istraživanja u Ženevi – CERN. Na moju veliku žalost, to neću moći ove godine da učinim jer je ulaz u ovaj institut dozvoljen samo punoletnim osobama. Nadam se da ću, kada budem u trećem ili četvrtom razredu srednje škole, posetiti ovu vrhunsku naučnu ustanovu – kaže Jovan.
Jovanova nastavnica fizike Vesna Cvetković kaže da je reč o jednom veoma složenom takmičenju koje se organizuje u celom svetu, a u našoj zemlji od pre dve godine.
– Na ovom konkursu Jovan se sa svojim vršnjacima, osim u poznavanju fizike, takmičio i u drugim oblastima, poput pisanja literarnih radova, izrade prezentacija, eksperimentu, fotografiji, intervjuu sa poznatim fizičarom i mnogim drugim oblastima… Sigurna sam da će ove školske godine Jovan na ovom, ali i na zvaničnom takmičenju iz fizike, postići još bolje rezultate i time praktično osvojiti sve što se osvojiti može. On je u šestom razredu na državnom takmičenju iz fizike bio prvi, u sedmom je takođe bio u samom vrhu, a ove se nadamo ponovo prvom mestu. Uz sve to, on je aktuelni državni prvak u hemiji. On je na nedavno završenom konkursu iz fizike ukazao na grešku u udžbeniku iz fizike za sedmi razred, zbog čega je i javno pohvaljen, a na takmičenju iz hemije otkrio je grešku u postavci zadatka na testu – kaže Cvetkovićeva.
Osim fizike i hemije, velika Jovanova ljubav su i računari. – U poslednje vreme dosta vremena provodim usavršavajući i učeći programiranje. Trenutno radim na razvoju programa koji se tiču manipulacije bazama podataka. Radim i na velikom projektu za jednu firmu koji je vezan upravo za ovu oblast, a dosta vremena provodim i kao „beta tester“, tačnije na testiranju probnih verzija programa velikih svetskih firmi i ukazivanju na eventualne mane i nedostatke, kako bi one bile ispravljene do puštanja programa u komercijalnu eksploataciju – kaže Jovan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari