Belgijanci kao sudbina. Prošle godine su fudbaleri Partizana posle 180 regularnih minuta, dva produžetka i penala prošli Anderleht u plej-ofu kvalifikacija za Ligu šampiona i uhvatili se u kolo s klupskom elitom Starog kontinenta, a ove ih od predvorja istog takmičenja deli dvomeč s Genkom. Ako sledećeg utorka u Skoplju ne prokockaju ogromnu prednost iz beogradskog duela s Škendijom, crno-bele u trećem krugu trke za LŠ očekuju mečevi s prvakom Belgije, 26/27. jula u Kristal areni i 2/3. avgusta u Humskoj.


– Dobili smo najtežeg mogućeg protivnika, uz češki Plzen, kojeg takođe nisam hteo u ovoj fazi kvalifikacija. Ali, to je tako, ne može se u Ligu šampiona s 3:0 par forte. Dobro je što im, kao ni nama, nije još počelo prvenstvo, pa neće imati tu vrstu prednosti – bila je prva reakcija trenera najboljeg srpskog tima Aleksandra Stanojevića na vesti s jučerašnjeg žreba u Nionu.

Čim je saznao ime potencijalnog rivala u sledećem kolu, mladi stručnjak je krenuo s prikupljanjem informacija o protivniku, uveren da ni u suparničkom taboru nisu oduševljeni ovakvim uparivanjem.

– Ne verujem da je mom kolegi iz Genka svejedno što su izvukli baš učesnika prošle Lige šampiona. Siguran sam da nas respektuju i pribojavaju se ovog dvomeča. I treba, jer Partizan je uvek favorit, sem u plej-ofu – optimista je strateg „parnog valjka“, koji će zbog Genkovih „špijuna“ u revanšu s Makedoncima „pomešati karte“, ali „ne previše, jer je novoj ekipi svaka utakmica bitna za uigravanje“.

Kapiten Saša Ilić takođe veruje da crno-beli mogu dalje, samo je poslovično oprezan.

– Biće nam napetije nego prošle sezone, jer smo protiv Anderlehta već imali Ligu Evrope u „džepu“. Genk je jak rival, verovatno najjači i najnepoželjniji u ovoj rundi kvalifikacija, ali daleko od toga da je nesavladiv . Nismo bez šansi. Naprotiv – smatra iskusni vezista našeg prvaka i podseća da „prvo treba završiti posao s Škendijom“.

Novopridošli levi bek Vladimir Volkov, inače pik belgijskog prvaka u ovom prelaznom roku, ide korak dalje, tvrdeći da je „Partizan bolja ekipa od Genka“.

– Izgleda da mi je suđeno da idem u Genk, makar na dva dana (smeh). Šalu na stranu, za belgijskog šampiona igra Brazilac Nadson, moj dobar drug i nekadašnji saigrač iz Šerifa, pa sam često gledao prenose njihovih utakmica. Video sam da nisu nikakav bauk. Možemo ih proći. Uostalom, da bismo opet ušli u Ligu šampiona, moramo da izbacujemo i ovako teške rivale – jasno je defanzivcu Partizana.

Golman Vladimir Stojković misli da je „možda bolje što nije izvučen neki nepoznati tim, pa da se ekipa podsvesno opusti“ i raduje se revanšu u Beogradu.

– Biće slađe ako prođemo pred našim navijačima, a proći ćemo – uveren je čuvar mreže, čiji je odbranjen penal bio inicijalna kapisla za Partizanovu goleadu protiv Škendije.

Krstajić: Sigurno prolazimo

Sportski direktor Partizana Mladen Krstajić zbog brojnih sastanaka nije stigao lično da se obrati medijima, pa je njegovu prognozu ishoda verovatnog dvomeča s Genkom preneo trener Stanojević.

– Sigurno prolazimo Genk, a onda 100 odsto ulazimo u Ligu šampiona, jer ćemo u tom slučaju u plej-ofu dobiti lakšeg rivala nego što su Belgijanci – citirao je Stanojević prošlogodišnjeg kapitena ekipe iz Humske.

Lična karta Genka

GRAD: Genk

OSNOVAN: 1988. godine, kada je nastao fuzijom Vateršaj Tora i Vinterslaga, ali je preuzeo vreme osnivanja jednog od ta dva kluba, pa se 1923. uzima kao oficijelna godina osnivanja.

BOJA DRESOVA: plavo-beli

STADION: Kristal arena, kapacitet 24.000 mesta

TROFEJI: šampioni Belgije (3), osvajači nacionalnog Kupa (3)

TRENER: Frank Verkauteren

IGRAČI: Golmani: Kastels, Ketels, Kurtoa, Lenc. Odbrana: Joneleit, Matuku, Vanden Bore, Anele, Nadson, Durvel. Sredina terena: Ubert, Kamus, Tocer, De Brujne, Bufel, Dugari, Pudil. Limbombe Ekango. Napad: Fosen, Barda, Nvanganga, Ogunjimi.

Genk se jednom kvalifikovao u Ligu šampiona, i to u sezoni 2002/03, kada je takmičenje završio s četiri boda, bez ijedne pobede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari