Geografski fakultet u Beogradu slavi 130 godina od osnivanja 1Foto: Geografski fakultet

Geografski fakultet u Beogradu će 22. juna obeležiti jubilej – 130 godina postojanja i uspešnog rada.

Na ovaj dan 1893. godine, srpski velikan, akademik i rektor, prof. dr Jovan Cvijić osnovao je Geografski zavod kao preteču današnjeg Fakulteta.

„Od tog datuma, Geografski fakultet postoji kao institucija i radi u kontinuitetu, a geografija kao nauka, verifikovana je na najvažnijim evropskim i svetskim institucijama i dalje se unapređuje i afirmiše. Takođe, obeležavamo i 170 godina izučavanja geografije u visokom obrazovanju. Tada je ukazom knjaza Aleksandra Karađorđevića, na Prirodno-tehničkom odeljenju Liceja, prvi put uvedena geografija kao jedan od 12 nastavnih predmeta“, kažu na ovoj visokškolskoj ustanovi.

Geografski fakultet izrastao je u visokoškolsku ustanovu u kojoj se na šest studijskih programa školuju stručnjaci i pripremaju za nastavu, naučnoistraživački rad i praktičnu primenu znanja iz oblasti geografije, prostornog planiranja, turizmologije, demografije, geoprostornih osnova životne sredine i geografskih informacionih sistema.

Danas je to moderna institucija sa oko 100 zaposlenih, više od 1.500 studenata na svim nivoima studija i gotovo 7.000 diplomiranih stručnjaka.

Predstavlja najveću visokoškolsku instituciju geografskih nauka u Srbiji i okruženju.

Svečana akademija, na kojoj će se obeležiti jubilej 130 godina od osnivanja Geografskog fakulteta, održaće se 22. juna u svečanoj sali zgrade Rektorata Univerziteta u Beogradu, s početkom u 12 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari