Geološka istraživanja zlata, srebra, bakra, olova, cinka i molibdena rade se na dve lokacije u blizini Crne Trave 1foto wikipedia Radosav Stojanović

Geološka istraživanja zlata, srebra, bakra, olova, cinka i molibdena rade se na dve lokacije u blizini Crne Trave, potvrdili su za Južne vesti iz Ministarstva rudarstva i energetike. Dodali su da su u početnoj su fazi i da se još ne može govoriti o otvaranju rudnika.

Navode Udruženja “Bitka za Vlasinu” da se oko jedne od najsiromašnijih opština u Srbiji rade geološka istraživanja, potvrđuju iz Ministarstva, ali negiraju da će 2028. godina biti godina početka rudarenja u tom kraju.

Predmetna geološka istraživanja su u početnoj fazi i ne može se govoriti o pronalaženju potencijalnog ležišta, samim tim ni o otvaranju rudnika. Podsećamo – istražna prava ne znače i eksploataciju. Put do otvaranja rudnika je dug i po nekoliko decenija – navode iz Ministarstva.

Da Golden Age Resources iz Beograda, koji je promenio ime ove godine u Electrum Discovery, radi istraživanja zlata, srebra, bakra, olova i cinka i to na lokalitetu Brod, oko 5 kilometara udaljenom od Crne Trave, potvrđuje i Ministarstvo.

Još jedno aktivno istraživanje je na Čemerniku, planini koja se uzdiže oko Crne Trave i Vlasinskog jezera. Iz Ministarstva navode da su na toj lokaciji firmik Balkan Phosphate iz Ljiga odobrena istraživanja primarnih koncentracija bakra i molibdena.

Ta planina je bogata vodom pa iz Udruženja “Bitka za Vlasinu” upozoravaju da će “nestati čitavo to područje sa svim okolnim planinama i najkvalitetnijom vodom” ako se krene sa rudarenjem. Ipak, iz Ministarstva ističu da sva istraživanja moraju da ispune određene zakonske uslove.

Da bi geološka istraživanja bila odobrena, neophodan dokument koji se prilaže uz ostalu dokumentaciju svakako su uslovi Zavoda za zaštitu prirode Srbije i mišljenje – saglasnost tog istog zavoda na projekat geoloških istraživanja. U okviru uslova sagledavaju se svi istražni radovi i daju uslovi pod kojima se mogu izvoditi, kako ne bi došlo do narušavanja životne sredine. Takođe obavezan akt koji podnosilac zahteva za geološka istraživanja dostavlja Ministarstvu rudarstva i energetike su i uslovi nadležnog Zavoda za zaštitu spomenika kulture – navode iz Ministarstva.

Kao primer da se rudnici ne otvaraju “tako lako” Ministarstvo navodi da je u poslednjih više od 20 godina otvoren je samo jedan rudnik metala, a to je „Čukaru Peki“ kod Bora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari