Ako je suditi po tome što su prvi đaci sa kvalifikacionog ispita iz matematike u beogradskoj OŠ „Vladislav Ribnikar“ juče počeli da izlaze tek oko 11.30, test iz ovog predmeta je bio teži nego iz srpskog. Đaci, međutim, objašnjavaju da matematika nije bila teška, ali da je moralo više da se piše i da su im jedino bili komplikovaniji zadaci iz geometrije.

Ako je suditi po tome što su prvi đaci sa kvalifikacionog ispita iz matematike u beogradskoj OŠ „Vladislav Ribnikar“ juče počeli da izlaze tek oko 11.30, test iz ovog predmeta je bio teži nego iz srpskog. Đaci, međutim, objašnjavaju da matematika nije bila teška, ali da je moralo više da se piše i da su im jedino bili komplikovaniji zadaci iz geometrije.
Jovan Petrović, učenik ove škole, kaže da je uspeo da reši sve zadatke i očekuje maksimalnih 20 poena. Kvalifikacioni ispit iz matematike mu nije bio težak, jer je, kako kaže, mnogo vežbao. Jovan namerava da upiše Treću beogradsku gimnaziju. Balša Karač, koji je završio osmi razred sa vrlo dobrim uspehom, takođe misli da je test bio lak, a Luka Simentić, inače odličan učenik, kaže da zadaci nisu bili „ni laki ni teški“ i da mu je najviše muke zadao poslednji zadatak iz geometrije. Inače, prvi rezultati pokazuju da je od 140 učenika OŠ „Vladislav Ribnikar“ koji su polagali kvalifikacioni ispit iz srpskog, čak 43 osvojilo 19, 19,5 i 20 bodova. Pedagog škole Jelena Vujičič ističe da su ti podaci slični prošlogodišnjim, a ovako dobre rezultate objašnjava činjenicom da se deca veoma ozbiljno pripremaju za kvalifikacioni ispit već od petog razreda. Ona kaže da svake godine oko 90 odsto učenika upiše srednju školu koju su naveli kao prvu ili drugu u listi želja.

Đaci iz Vranja rešavali pogrešan test iz srpskog

Učenici vranjske OŠ „Dositej Obradović“ polagali su na kvalifikacionom ispitu test broj četiri, umesto ispitne kombinacije broj jedan koju je izvukao ministar prosvete Zoran Lončar. Do greške je došlo jer je pomoćnik direktora te škole Sava Nikolić pogrešno protumačio rezultate žreba koje je direktno prenosila RTS. Predsednik okružne upisne komisije Jovica Stevanović izjavio je za Danas da učenici neće morati ponovo da polažu kvalifikacioni ispit iz srpskog i da će im rezultati biti priznati, jer su svi testovi bili podjednako izbalansirani, tako da đaci ove vranjske škole neće biti ni u prednosti niti oštećeni. Na pitanje novinara Danasa da li će pomoćnik direktorka snositi neke posledice, Stevanović odgovara da u ovom trenutku o tome ne razmišljaju, već da je najvažnije da upis protekne u najboljem redu. O eventualnoj odgovornosti mogu da odlučuju i Školski odbor i Ministarstvo prosvete.

Boban Platanić, nastavnik matematike u OŠ „Pavle Popović“ kaže za Danas da je test iz tog predmeta bio ujednačen, odnosno da je bilo i lakih i težih zadataka i da je prosečan učenik mogao da ih reši. On ističe da je oblast geometrije bila najteža i da to što su učenici do poslednjeg trenutka ostali u učionicama pokazuje da je test bio zahtevan. Njegovo mišljenje dele i đaci OŠ „Vuk Karadžić“ s kojima smo juče razgovarali posle kvalifikacionog ispita.
Većina škola već juče je objavila preliminarne rezultate kvalifikacionog ispita iz srpskog, a danas bi trebalo da budu poznati i rezultati testa iz matematike. Nezadovoljni kandidati i njihovi roditelji mogu da podnesu prigovor komisiji osnovne škole 21. juna, a 23. juna okružnoj upisnoj komisiji, dok će konačni rezultati kvalifikacionog ispita biti saopšteni 25. juna.
Posle toga đacima ostaje da popune takozvanu listu želja, odnosno da u obrascu navedu najviše 20 srednjih škola i obrazovnih profila koje bi želeli da upišu. Konačni raspored učenika po srednjim školama biće objavljen 5. jula, u osmoletkama u kojima su deca polagala kvalifikacioni ispit. Pedagog Jelena Vujičić savetuje i deci i roditeljima da budu realni u proceni želja i mogućnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari