Posle produžetaka i izvođenja penala, selekcija Urugvaja uspela je da savlada Ganu 4:2, 1:1 (0:0) i da se po peti put, a nakon 1970. plasira u polufinale Svetskog prvenstva u Južnoj Africi gde će se sastati sa Holandijom. Abreu je u poslednjoj seriji omogućio neopisivo slavlje „urusima“, koji su uspeli da materijalizuju dva odbranjena penala Muslere.

Gijan je u poslednjem minutu produžetka imao zicer. Nakon igranja rukom Suareza na gol crti, sudija je pokazao na jedanaesterac, a najbolji strelac „crnih zvezda“ nije uspeo da ga realizuje, što je psihički uticalo na tim.

Urugvaj je dominirao u većem delu prvog poluvremena, ali nisu bili konkretni u završnici. Nedostajao im je završni pas, dok su se Ganjani uglavnom opredelili za kontranapad. Upravo su Gijan i Boateng imali lepe prilike nakon brze transformacije iz odbrane u napad. Taman kada je intezitet opao, na isteku 45. minuta, Muntari je divnim udarcem sa dvadesetak metara iznenadio Musleru, tako da je Gana sa golom prednosti otišla na odmor. U uvodu drugog dela meča, Forlan je iz prekida u 55. minutu umesto centaršuta, uputio direktan šut čime je iznenadio Kingsona, matiravši ga na oduševljenje „urusa“. Do kraja regularnog dela nije bilo konkretnih šansi. Većina akcija oba tima završavala se na sredini terena, tako da su produžeci bili neminovni.

Urugvaj – Gana 4:2 1:1

Strelci: Forlan 55 – Muntari 45. Penali: Forlan, Viktorino, Skoti, Abreu – Gijan, Apia. Grad: Johanesburg. Stadion: Soker siti. Gledalaca: 84.000. Sudija: Olegario Benkerenka (Portugal). Žuti kartoni: Fusile, Perez, Arevalo (Urugvaj), Pencil, Sarpei, Mensa (Gana). Crveni karton: Suarez.

Urugvaj: Muslera, Pereira, Lugano (od 38. Skoti) , Viktorino, Fusile, Perez, Arevalo, Fernandez (od 46. Lodeiro), Forlan, Kavani (od 75. Abreu), Suarez.

Gana: Kingson, Pencil, Vorsa, Mensa, Sarpei, Anan, Inkom (od 74. Apia), Asamoa, Boateng, Muntari (od 88. Adia), Gijan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari