Kostolački gimnastičari i gimnastičarke, članovi SO Partizan sudeći prema postignutim rezulatima godinama unazad u samom su vrhu gimnastičke elite Srbije. Zbog otežanih uslova rada jer kostolačka Sportska hala pretesna je da zadovolji potrebe velike porodice Sportskog društva Rudar, uz pomoćlokalne samouprave, Ministarstva za sport i Privrednog društva TE- KO Kostolac ove godine privodi se kraju izgradnja aneksa- sale namenjene isključivo za gimnastičare.

– Mi smo 30. decembra prošle godine dobili iz budžeta grada Požarevca 1, 3 miliona dinara za krov na aneksu sportske hale, ali najveći problem je što je Stig, izvođačradova u blokadi i sav novac koji bismo mu uplaćivali praktično bi išao u bunar, što se kaže. Do sada smo dobili od Ministarstva za sport 3, 2 miliona dinara uz PDV koji je po dogovoru opština platila. Iz Fonda za razvoj dobili smo 14 miliona dinara, a doneli smo i odluku na Upravnom odboru SO Partizan da ponovo konkurišemo za sredstva kod istog, kao i kod Fonda za zaštitu čovekove sredine. Visina tih sredstava diktiraće i završetak gimnastičke hale, a značajno je i to što imamo finansijsku podršku PD TE- KO Kostolac koje je iskazalo dobru volju time što je većuložio određena sredstva u izgradnju ovog objekta. Ugovorena javna nabavka za izgradnju ovog objekta iznosi oko 30 miliona dinara sa PDV, a do sada smo dobili oko 18 miliona dinara opredeljenih sredstava. Tim parama urađeni su idejni i glavni projekat i izvedeni radovi zaključno sa krovnom konstrukcijom koja nije dovršena.. Ukoliko nam izuzev pomenutih 1, 3 miliona dinara koliko imamo na računu budu nedostajala određena sredstva, SO Partizan će dotirati za materijal za dovršetak krova. Za dovršetak radova nama je potrebno oko 12 miliona dinara, ukoliko dođemo do tih sredstava, gimnastička sala bi bila gotova do sredine juna meseca ove godine. Ekipe, učesnice beogradske Univerzijade koje budu bile zainteresovane za aklimatizaciju pred nastup, biće upućene i u Kostolac, u našu novu salu ukoliko ona bude bila dovršena, a nadam se da hoće. U tom slučaju Aleksandra Babić, predsednica Gimnastičkog saveza Srbije i direktorka gimnastičkih takmičenja na Univerzijadi nam je obećala da će kompletna oprema i sprave ostati nama čime rešavamo veliki problem kada su sredstva u pitanju, kaže Prvoslav Cvejić, predsednik Upravnog odbora SO Partizan.

Pored zaključaka vezanih za dovršetak gimnastičke sale, Upravni odbor je usvojio i izveštaj o radu muške i ženske sportske gimnastike za 2008. godinu.

– I u 2008. godini smo ponovili dobre rezultate iz prethodnih godina koji bi svakako bili i bolji da nije bilo povrede najboljeg seniora Ace Antića koji zbog tromesečne pauze nije nastupio na Evropskom prvenstvu, Svetskom kupu i na prvennstvu države. Sumirajući rezultate, muška sportska gimnastika je u 2008. godini osvojila ekipno šest zlatnih, tri srebrne i četiri bronzana odličja, dok su pojedinci osvojili 18 zlatnih, 16 srebrnih i isti broj bronzanih medalja, što ukupno sa ekipnim iznosi 24 zlatne, 19 srebrnih i 20 bronzanih medalja. Za sada uspevamo da održimo korak sa konkurentskim centrima u Srbiji, broj dece se povećava a i dalje radimo u najtežim uslovima. Nadam se da će ova godina biti bolja što se tiče samih uslova treniranja i svi željno očekujemo završetak radova na gimnastičkoj sali što će nam omogućiti kvalitetniji rad koji donosi mnogo bolje i brže napredovanje. U ovoj godini očekuju nas ista takmičenja na domaćoj sceni, samo proširena za jednu kategoriju za koju većimamo spremne dečake početnike za nastup. Što se tiče međunarodnih takmičenja, kompletniju sliku imaću po usvajanju kalendara takmičenja Gimnastičkog saveza Srbije na kome su i međunarodna takmičenja Rental kup- Švajcarska, Jozef Pajor kup- Mađarska, Tulit Peter kup- Mađarska, Blagojevgrad- Bugarska, DKMT- Novi Sad, i po pozivu takmičenja koja su nam bliža, napominje profesor Dušan Marović, trener muške ekipe.

 

Prohodao na parteru

Petnaestogodišnji Božidar Marović, prvak Gimnastičke lige Srbije u svojoj kategoriji, od 2001. godine neprekidno do danas, prvak Republičkog takmičenja u gimnastici osnovnih škola i godinama unazad sa titulama sportiste Kostolca, Opštine i Okruga, bukvalno je prohodao na parteru Sportske hale u Kostolcu. Božidar je u takmičarsku vrstu stao sa 4, 5 godine i na svom prvom nastupu 1999. godine ( Gimnastička liga Srbije) u konkurenciji 15 početnika osvojio 11 mesto. Godinu dana kasnije većje među petoricom najboljih, a 2001. postaje prvak Srbije.

Meteorskom uspehu velike gimnastičke nade Srbije kumovao je njegov otac Dušan Marovićkoji mu je i prvi trener od aprila 2007. godine. Od 2001. godine sa njim je radio dr Saša Veličkovići nakon tri godine postaje pionirski prvak države, tadašnje SCG. Naredne, 2005. godine ponovo pobeđuje, ovog puta u kategoriji kadeta, i tako tri godine zaredom. Na prvom nastupu na međunarodnoj sceni, Tulit Peter kup u Mađarskoj 2004. godine, u jakoj konkurenciji svojih vršnjaka osvaja odlično drugo mesto. Od tog trenutka Božidar je stalno prisutan na međunarodnoj sceni sa manje ili više uspeha, a prošle godine stasao je za juniorsku konkurenciju u kojoj se od njega očekuju dobri rezultati. Dve zlatne medalje na Safari kupu u Johanesburgu ( Južnoafrička republika) održanom krajem novembra prošle godine dovoljno govore o kvalitetima ovog mladog gimnastičara koji je pre četiri godine nagrađen od Ministarstva za prosvetu i sport kao najtalentovaniji gimnastičar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari