Gimnazijalac iz Zaječara koji je osvojio prvo mesto na takmičenju iz engleskog: Nikad ne možemo završiti sa učenjem - naročito ne sa jezicima 1Foto: M. S. / Danas

Na Republičkom takmičenju iz engleskog jezika održanog na Filološkom fakultetu u Beogradu, Luka Petrović, iz Bora, učenik Gimnazije u Zaječaru, osvojio je prvo mesto. Koliko je to dobra vest za Timočku krajinu, toliko je poražavajuća za sve nas, pošto i on svoju budućnost ne vidi u Srbiji.

Kako je on istakao za Danas, na takmičenju je bilo 240 učenika iz Srbije, među kojima i tri učenika Gimnazije iz Zaječara.

“Nisam očekivao da ću osvojiti prvo mesto. Iznenadio sam se kada sam to saznao, a razlog mom iznenađenju je što su na takmičenju bili i učenici Filološke gimnazije, koji sigurno opširnije uče od nas pošto imaju i dodatne časove”, ističe Luka Petrović.

Prema rečima našeg sagovornika takmičenje iz engleskog jezika se sastojalo iz dva dela – papirnog i usmenog.

Gimnazijalac iz Zaječara koji je osvojio prvo mesto na takmičenju iz engleskog: Nikad ne možemo završiti sa učenjem - naročito ne sa jezicima 2
Foto: M. S. / Danas

“Papirni deo se deli na tri manja dela – razmevanje čitanja, zatim slušanje, i gramatika. Za slušanje i čitanje deo je sličan, pošto tada čitamo ili slušamo tekst, i na osnovu toga potrebno je da damo ili zaokružimo tačne odgovore. Što se tiče gramatičkog dela, tu smo ubacivali reči u ispravnoj formi, da bi tekst imao smisla. Takođe smo ispravljali reči gde je postojala greška”, objašnjava Petrović kako je izgledao papirni deo testa.

Nakon papirnog dela, kako naš sagovornik ističe, bila je pauza, a zatim su njih šesnaestoro, koji su imali najviše poena, prešli na usmeni deo testa.

“Usmeni deo se radio na sledeći način. Dva učenika ulaze u učionicu, gde se nalaze tri ispitivača. Jedan učenik sedi ispred komisije, i dobija cedulju sa temom, i ima 30 sekunde da se spremi. Za to vreme drugi učenik sluša. Kada dobijemo cedulju smišljamo kako da razgovaramo na zadatu temu”, objašnjava naš sagovornik postupak i dodaje “da su pitanja bila veoma opširna”.

Gimnazijalac iz Zaječara koji je osvojio prvo mesto na takmičenju iz engleskog: Nikad ne možemo završiti sa učenjem - naročito ne sa jezicima 3
Foto: M. S. / Danas

On kaže da je njemu postavljeno pitanje: ”Da li manekenke treba da se koriste prilikom prodaje automobila”, a kako dodaje “cilj toga je da se vidi da li učenik razume ideje, i da li učenik zna da se izrazi na postavljenu temu, kao i kako se služi gramatikom i kakav mu je rečnik.

“Nakon toga ispitivači su postavili nekoliko pitanja, a zatim su nam saopštili rezultate”, kaže Petrović.

Luka Petrović objašnjava, da je bio opušten, pošto nije očekivao da će biti prvi, i verovatno je to bio razlog što je stigao neočekivani rezultat.

Gimnazijalac iz Zaječara koji je osvojio prvo mesto na takmičenju iz engleskog: Nikad ne možemo završiti sa učenjem - naročito ne sa jezicima 4
Foto: M. S. / Danas

Na naše pitanje da li od ovog može bolje, Luka odgovara: “Može. Naravno da može. Nikada ne možemo završiti sa učenjem – naročito ne sa jezicima. Uvek postoji mesta za napredovanje”.

Prema rečima našeg sagovornika, od malena ima ljubav prema jezicima, a trenutno pored engleskog, uči i nemački, pošto planira da nastavi studije u toj državi.

“Engleski jezik je veoma bitan za sadašnji svet, a nemački mi je simpatičan, a biće mi i potreban zbog daljeg školovanja. Inače engleski jezik sam počeo da učim od drugog razreda, ne nešto da sam išao na časove, već sam gledao crtaće i filmove, i tako učio. Više mi odgovara da sam učim na taj način, nego da idem na časove”, objašnjava ovaj učenik završnog razreda Gimnazije u Zaječaru.

Koliko je lepa vest, da se jedan mladi čovek iz Timočke krajine, dokazao znanjem na takmičenju iz stranog jezika, osvajanjem prvog mesta u državi, toliko je poražavajuće za sve nas, da on svoju budućnost ne vidi ovde, već u inostranstvu.

“Planiram da upišem informatiku. To će biti Nemačka, zbog čega i učim jezik. Za sada su moji planovi vezani za inostranstvo. Volim Srbiju ali je informatika kod nas na nekom lošem nivou, a u Nemačkoj imam veće mogućnosti. Ako se nešto promeni po tom pitanju, naravno da je Srbija prva opcija”, kazao je Luka Petrović za Danas.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari