Ginekolog iz Rume pušten iz pritvora: Tužilaštvo nije podiglo optužnicu 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/DS)

Ginekolog iz Rume koji se sumnjiči za akušersko nasilje nad porodiljom čija beba je preminula, pušten je iz pritvora, objavio je danas portal 021.rs.

 

Ginekolog je uhapšen u januaru ove godine, a informacija o puštanju iz pritvora je portalu 021.rs potvrđena u Višem sudu u Sremskoj Mitrovici.

Kao razlog puštanja iz pritvora navode to što Više javno tužilaštvo u Sremskoj Mitrovici nije podiglo optužnicu.

„Prema zakonu, ako se do isteka roka od šest meseci ne podigne optužnica, okrivljeni će biti pušten na slobodu, pa nisu postojali zakonski razlozi za dalje zadržavanje osumnjičenog u pritvoru jer je isteklo šest meseci od pritvaranja“, navode u Sudu.

Portal 021.rs uputio je pitanja i Višem javnom tužilaštvu u Sremskoj Mitrovici, ali odgovori još nisu stigli.

Osumnjičeni lekar specijalista ginekologije i akušerstva u Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici uhapšen je 20. januara, nakon što ga je porodilja iz Šida Marica Mihajlović optužila za akušersko nasilje.

Porodilja je prvo na društvenim mrežama objavila, a potom predočila optužbe na račun ginekologa, tvrdeći da je on odgovoran za smrt njene bebe, kao i da joj je tokom porođaja naneo fizičke povrede, da joj je pretio i vređao na nacionalnoj osnovi.

On se sumnjiči za teška dela protiv zdravlja ljudi u vezi sa krivičnim delom nesavesno pružanje lekarske pomoći.

Ministarstvo zdravlja je u martu saopštilo da je obavljena spoljna kontrola u Opštoj bolnici Sremska Mitrovica nakon prijave, ali da neće objavljivati nalaze tog izveštaja kako se ne bi „ometalo vođenje istražnog postupka“.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, akušersko nasilje uključuje bilo koju vrstu fizičkog i verbalnog zlostavljanja, ponižavanja, prinudnog načina sprovođenja medicinskih procedura, što žene stavlja u poziciju ranjivosti.

Ukoliko bilo koja trudnica ili porodilja smatra da je bila žrtva akušerskog nasilja, postoje institucije i timovi kojima se mogu obratiti.

Neke od adresa su: Zaštitnik prava pacijenata na teritoriji bolnice u kojoj ste bili izloženi nasilju, Zdravstvena inspekcija, Zaštitnik građana ili Pravni tim za pomoć žrtvama ginekološko-akušerskog nasilja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari