Udruženje paraplegičara u Pljevljima uspjelo je, uz pomoć donatora, da nabavi hidraulični ginekološki sto za žene sa invaliditetom. Vrijednost stola, koji je za sada jedini te vrste u Crnoj Gori je oko osam hiljada evra.

Prema riječima sekretara Udruženja paraplegičara Mire Topović, novac za nabavku stola donirali su: „MAT compani“, „ZOIL Lovćen“ -filijala u Pljevljima, Opština Pljevlja, sindikat radnika opštine Pljevlja, Turistička organizacija opštine Pljevlja, sindikalna organizacija Rudnika uglja, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, kancelarija za rodnu ravnopravnost i članice NVU „Šarenice“ Ljiljna Čepić, Mersada Mahmutović i Verica Borović. Nabavku stola Udruženje paraplegičara realizuje kroz projekat „Inicijativa za postizanje jednakih mogućnosti u oblasti zdravstvene zaštite“, koji podržava Institut za otvoreno društvo – predstavništvo Crna Gora.

– Sto je stigao u Pljevlja, postavljen je u prostorijama Doma zdravlja, kako je već ranije bilo dogovoreno sa direktoricom Doma zdravlja dr Verom Bojović. Takođe, u prostorijama gdje se sto nalazi biće obezbijeđen i ultrazvuk i ostala oprema koja je potrebna za rad. Predaja stola na upotrebu je planirana za 25 mart, kada ćemo organizovati i svečani koktel, rekla je za Sandžak Danas Mira Topović. „U toku je i realizacija projekta „Naša zajednica jednaka za sve“, podržanog od Komisije za male kredite Američke ambasade. U toku je šesti mjesec realizacije projekta. Projekat, kako je predviđeno traje do kraja marta tekuće godine. U okviru ovog projekta angažovana su tri asistenta koji pomažu članovima udruženja, koji se javljaju za slučaj potrebe. U projektne aktivnosti uključno je 15 članova, a njihova pomoć se sastoji u pomaganju prilikom odlaska doktoru, kupovine lijekova i namirnica, kao i prilikom plaćanja računa. Od aktivnosti koje su još predviđene projektom planirano je i štampanje brošura“, kazala je Topović. Ona je istakla da je u toku i projekat „Izrada baze podataka za osobe sa invaliditetom sa teritorije opštine Žabljak“, koji je podržala Opština Žabljak a koji traje četiri mjeseca.

– Cilj projekta jeste da se formira udruženje osoba sa invaliditetom i na Žabljaku, zatim formiranje baze podataka koja će sadržati socijalnu kartu svakog člana. Na osnovu ovih podataka i formiranog udruženja planiramo proširivanje projektnih aktivnosti i na opštinu Žabljak“, istakla je Topović. „Treći projekat čija realizacija je počela obilježavanjem 3. decembra Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom jeste „Razvoj kulture humanizma i volonterizma“, koji je podržala Lutrija Crne Gore. U toku je konkurs za najbolji likovni rad na temu: „Kako ja vidim uključivanje osoba sa invaliditetom u društvo“. Pravo učešća na konkursu imaju svi učenici osnovnih škola sa teritorije opštine Pljevlja“, kazala je Topivić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari