GIZ: Siromaštvo je glavni uzrok lošeg zdravlja 1Foto: Pixabay/Myriams-Fotos

Siromaštvo je glavni uzrok lošeg zdravlja i prepreka pristupu zdravstvenoj zaštiti kada je ona neophodna, saopštila je danas nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ povodom Svetskog dana zdravlja.

Siromaštvo ograničava pristup pravilnoj ishrani i zdravoj hrani, bezbednim uslovima života, komunalnim uslugama i drugim segmentima koji definišu životni standard pojedinca.

U saopštenju se dodaje da GIZ, u cilju poboljšanja životnih i zdravstvenih uslova povratnika iz Nemačke i drugih ugroženih kategorija građana, podržava niz projekata u okviru globalnog programa „Migracije za razvoj“.

Istraživanje „Društveno-ekonomski položaj povratnika po sporazumu o readmisiji“ Slobodana Cvejića, objavljeno uz podršku GIZ i Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije, pokazalo je da je većini povratnika sa ozbiljnim zdravstvenim problemima potrebna na prvom mestu finansijska podrška, pa odmah posle toga lekovi.

Isto istraživanje pokazalo je da se povratnici suočavaju sa diskriminacijom u zdravstvenim ustanovama, što dodatno doprinosi njihovom lošem zdravstvenom stanju.

Veliku ulogu u osnaživanju povratnika i drugih ugroženih kategorija ima mentalno zdravlje, te je kroz DIMAK u protekle tri godine ukupno pruženo 294 ovakvih mera podrške, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari