Grupa humanih Novosađana već dve godine pomaže najugroženijim sugrađanima. Kuhinja solidarnosti sredinom ovog meseca obeležava dve godine postojanja, a kako su nam rekli, broj korisnika njihovih usluga, nažalost je sve veći i veći.
Njihova priča počinje sredinom maja 2020. godine, nakon otključavanja posle višenedeljnog karantina zbog pandemije kovida. U to vreme, kako u Srbiji, tako i u svetu, ljudi su počeli masovno da ostaju bez posla, što je mnoge nateralo da potraže pomoć, i za ono najosnovnije.
Tako se rodila priča o novosadskoj Kuhinji solidarnosti, koja je osnovana nešto malo posle Solidarne kuhinje u Beogradu. Grupa novosadskih volontera, u prostorijama Omladinskog centra CK13, od tada pa do danas, svakog utorka i subote priprema i deli širom grada besplatne obroke, u saradnji sa „Združenom akcijom Krov nad glavom“.
„Broj obroka koje pripremamo se menja s vremena na vreme, ali se uglavnom povećava, i kreće se od 170 do nešto više od 200, u zavisnosti od potrebnih količina, ali i recepata. Ponekad smo knap, a ponekad imamo i nešto više, ali uvek se sve razdeli“, priča za Danas Davor Stefanović, jedan od volontera.
U početku, Kuhinja je pripremala oko 50 obroka za 20-30 osoba, ali se taj broj tokom dve godine gotovo utrostručio.
Kako su nam ispričali, među korisnicima ima različitih ljudi, ali su u pitanju mahom ljudi koji su u teškoj finansijskoj situaciji. Neki od njih bi, kako kažu, uspeli nekako da prežive i bez Kuhinje solidarnosti, ali su im na raspolaganju, kako bi im makar malo olakšali život.
„To su najčešće ljudi koji žive na marginama ovog društva, imaju zdravstvene probleme ili su pripadnici manjina koje su teško pogođene i primorane da se bave teškim fizičkim poslovima ili sakupljanjem sekundarnih sirovina“, objašnjava Stefanović.
Neki od njih žive u jako teškim uslovima, nemaju ni struju, ni vodu. Oni sa malo više sreće žive u malim garsonjerama, ali mnogi od njih nemaju ni krov nad glavom, te kao beskućnici svoje vreme uglavnom provode u Kineskoj četvrti i Trifkovićevom trgu.
Nažalost, ovi humani Novosađani ne pomažu samo ugroženim pojedincima. Njima se za pomoć obraćaju i čitave porodice, sa decom od 2-3 godine, do roditelja čija su deca studenti.
„Puno ljudi dolazi. Teško je reći koliko. Svi dobijaju prema potrebi, neki manje neki više, neki i za više dana“, kaže nam Davor.
Sve to postižu zahvaljujući volonterima koji nisu ni profesionalni kuvari, niti javne ličnosti, već obični ljudi, koji su voljni da pomognu drugom. Počelo je sa njih desetak, a za dve godine okupilo ih se oko 90, nešto manje ili više aktivnih.
Pored Novosađana, među njima ima i puno studenata, i zaposlenih iz svih krajeva Srbije. Zbog dobre volje i dobrog glasa, često imaju ponude od različitih kompanija koje odbijaju, jer ne žele da njihovu dobru volju ukradu velike korporacije, kako bi sebe predstaviljale kao društevno odgovorne.
„Jer su upravo te velike kompanije one zbog kojih su mnogi ljudi na ulicama. Ne želimo da se reklamiraju preko nas. Stizale su različite ponude, od hrane do novca, koje smo odbijali, jer su oni ti koji potencijalno diskriminišu, odnosno, stavljaju svoje radnike u težak položaj ili ih ne plaćaju dovoljno. Postoji velika šansa i da su neki od njihovih radnika naši korisnici“, poručuju nam iz Kuhinje solidarnosti.
Ali i uprkos tome, i dalje postoje. I kuvaju. Sve zahvaljujući donacijama običnih ljudi, koje nisu velike, 500, 1.000 dinara, nekada manje, nekada više, a apele za pomoć šalju preko društvenih mreža.
Odatle im stižu i jedina priznanja za rad. Kažu, kada god podele nešto, puno ljudi im čestita na angažmanu, uz komentare poput „bravo deco“. Ali od gradskih vlasti, nisu dobili „ni reč“.
„Nikada nam niko iz gradske vlasti nije rekao makar bravo, barem da smo čuli. Ali, nas ne čudi. Razlog zašto postojimo jeste to što državna i gradska vlast ne rade dovoljno po pitanju gladnih. Da oni rade dobro, mi ne bismo postojali“, zaključuje Davor Stefanović u ime novosadske Kuhinje solidarnosti.
Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.