"Vučić sutra, danas, juče, uvek": Zašto građani misle da uvek glasaju za Aleksandra Vučića? 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Za šta se kandiduje Aleksandar Vučić? Za Beograd sutra…za nas i za Novi Sad i za sve, i Pećinci, Kupinovo, i sve. Sve za nas. Ko je na listi u Novom Sadu? Ne znam, da budem iskren nisam ni gledao.

Ovako i slično su glasili odgovori na mini-anketu, koju je radio N1 uoči predizbornog mitinga SNS u Novom Sadu, a kome je prisustvovao predsednik Srbije i samo član SNS Aleksandar Vučić.

Ispada da je potpuno nevažno koji su izbori u pitanju – predsednički, parlamentarni, lokalni, pa čak i oni za mesne zajednice…bitno je samo da je ime izborne liste Aleksandar Vučić.

Postavlja se pitanje zbog čega glasači SNS-a sve gledaju kroz prizmu imena Aleksandra Vučića. Da li je to zbog samog kulta ličnosti koji je izgradio, ili zbog toga što građani Srbije ne razumeju suštinski izborne procese u sopstvenoj zemlji…možda mediji kojima neprikosnoveno vlada predsednik Srbije.

Za političkog analitičara Đorđa Vukadinovića rezultati ove ankete nisu nikakvo iznenađenje.

„Nije nikakvo iznenađenje to što niko od okupljenih naprednjaka ispred Spensa nije znao ko je prvi na novosadskoj listi SNS. A verujem da bi slično bilo i da je anketa rađena bilo gde drugde u Srbiji. To je direktna posledica, a rekao bih i najbolji, tj. najrealniji indikator autoritarne političke klime u Srbiji, gde se ljudi ne vezuju i ne opredeljuju za bilo kakve konkretne političke stavove i programe, sem neposrednog ličnog interesa, nego za ličnost i vođu“, kaže Vukadinović za Danas.

"Vučić sutra, danas, juče, uvek": Zašto građani misle da uvek glasaju za Aleksandra Vučića? 2
foto-FoNet-Milica-Vučković

On navodi da je Aleksandar Vučić na stvaranju ovakve atmosfere radio kontinuirano i sistematski.

„Vučić je radio od samog početka, sistematski derogirajući institucije i podelu vlasti, gušeći nezavisnost sudstva i slobodu medija, svodeći skupštinu na farsu, a vladu i ministre na puke poslušnike i izvršioce, pa je, na kraju, i sopstvanu stranku učinio fakultativnim i sve neobaveznijim i nebitnijim priveskom svoje sve neograničenije lične vlasti“, objašnjava Vukadinović.

Istrazivac Instituta za filozofiju i drustvenu teoriju Dejan Bursać ima malo drugačije viđenje u odnosu na Đorđa Vukadinovića. On kaže da ovaj fenomen nije vezan samo za Vučića i glasače SNS-a.

„Ja sam prilično siguran da ako pitate glasače opozicionih stranaka u Novom Sadu ili bilo gde drugde, oni neće znati da vam kažu ko je nosilac liste i ko je prvi na listi. To je sve posledica toga što mi imamo strašno depersonalizovan izborni sistem. Mi ne glasamo za kandidate po imenu i prezimenu već glasamo za izborne liste u celini i ne možemo da utičemo na to ko će od pojedinačih kandidata biti izabran već možemo samo u celini da glasamo za liste koje predlažu političke stranke i određuju redosled kandidata na njima, a nosioci na njima su najčešće nacionalni političari“, kaže Dejan Bursać.

"Vučić sutra, danas, juče, uvek": Zašto građani misle da uvek glasaju za Aleksandra Vučića? 3

Kao primer za ovu tezu navodi prošlogodišnje decembarske pokrajinske izbore gde su se na 10 od 13 lista nalazili nosioci koji su nacionalni lideri stranaka koji se ne kandiduju za pokrajinski parlament niti žive tu.

„Imamo sa jedne strane depersonalizaciju kandidata, a sa druge strane liderske partije, i onda su lideri stranaka jedine ličnosti koje su važne, a ne pojedinačni kandidati na raznim nivoima izbora“, navodi Bursać.

Navijačka atmosfera na Spensu pred izlazak Vučića

"Vučić sutra, danas, juče, uvek": Zašto građani misle da uvek glasaju za Aleksandra Vučića? 4
foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Aleksandar Vučić se juče poslednji obratio svojim pristalicama na Spensu. Umesto petnaestominutnih aplauza pre njegovog obraćanja, koji su deo folklora ovakvih skupova vladajuće partije, juče je u Novom Sadu na trenutak atmosfera više odgovarala nekoj utakmici.

Na delu tribina novosadskog Spensa nalazila se grupa „stranačkih navijača“ koja je imala sve karakteristike pravih navijačkih grupa. Vođa sa megafonom, krupni namrgođeni momci sa „Nike“ kačketima obučeni u tamnu odeću, i po neki golobradi mladić za koje je vrlo upitno da li su uopšte punoletni. Takođe, po koja majica sa slovom „Z“ i „Kosovo je Srbija“ su bili deo slike sa tribina Spensa.

Vođa „navijača“ je bio mladi i uspešni preduzetnik Marko Bosanac Boske, vlasnik firme „Montop“ koji je blizak sadašnjem premijeru Milošu Vučeviću, a koga predsednik Vučić, kako kaže, uopšte ne poznaje. Njegova firma je igrom slučaja doživela ekspanziju za vreme dok je Vučević bio gradonačelnik Novog Sada, a bio je i kum na jednoj stranačkoj slavi SNS-a koja se obeležavala u Novom Sadu.

Marko Bosanac Boske je bio predmet istrage Osnovnog javnog tužilaštva u Novom Sadu zbog incidenta prilikom blokade Mosta slobode u Novom Sadu, za vreme protesta protiv Rio Tinta kada je došlo do sukoba demonstranata i grupe muškaraca koji su fizički nasrnuli na njih.

Na snimku se vidi kako muškarac sa medicinskom maskom, koji neodoljivo podseća na Bosketa, udara pesnicom u glavu jednog građanina. Krivičnu prijavu protiv Bosanca su podneli pojedini članovi opozicije, ali je tužilaštvo odbacilo ovu krivičnu prijavu, jer se identitet napadača nije mogao utvrditi zbog medicinske maske, iako su brojni svedoci izjavili da je to bio upravo Boske.
Ovog „kontroverznog biznismena“ su pojedini opozicioni političari dovodili i u vezu sa još kontroverznijim biznismenom Zvonkom Veselinovićem i time da u stvari Veselinović stoji iza firme „Montop“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari