O prodaji kompleksa Vlasine i Vlasinskog jezera, turističkog dragulja juga Srbije, govori se već nekoliko godina, a to pitanje je postalo ponovo aktuelno na samom početku predizborno-izborne kampanje. Čak su pomenute i cifre – 770 miliona evra. Prvi su reagovali vlasotinački ekolozi.

O prodaji kompleksa Vlasine i Vlasinskog jezera, turističkog dragulja juga Srbije, govori se već nekoliko godina, a to pitanje je postalo ponovo aktuelno na samom početku predizborno-izborne kampanje. Čak su pomenute i cifre – 770 miliona evra. Prvi su reagovali vlasotinački ekolozi.
– Ako slučajno dođe do prodaje jezera, bacićemo u njega burad sa naftom – beležimo ocenu Miroslava Krajinćanića, predsednika Eko baze Jug iz Vlasotinca.
Ova izjava Krajinčanića, pedagoga po profesiji i velikog zaljubljenika u prirodne lepote, može se shvatiti i metaforički, jer bi se teško i moglo da zamisli da će jedna organizacija koja se brine o ekologiji tako grubo poigrati upravo prirodnom sredinom.
U svim turističkim kartama i izveštajima juga Srbije Vlasinsko jezero upisano je kao najatraktivniji i najposećniji centar. Njegove vrednosti nisu samo u osnovnim morfološko-turističkim činiocima (planinski vrhovi od 1.638, odnosno 1.922 m, na Čemerniku i Besnoj kobili – zaobljenih gorskih temena i blago nagnutih strana, sa obiljem površina pod šumom ili travom, bez panjeva, što pogoduje postavljanju brojnih smučarskih staza za rekreativno ili takmičarsko bavljenje ovim sportom), ili u specifičnoj, planinskoj klimi, u bogatstvu divljači, obilju ribe, već i u položaju ovih planina u odnosu na komunikacije i veća gradska naselja. Od Leskovca, Vlasinsko jezero je udaljeno 75 km pravcem preko Vlasotinca, Svođa i Crne Trave, a na gotovo istoj udaljenosti je iz pravca koji ide od Vladičinog Hana i Surdulice. Ova druga varijanta je pogodnija zbog korišćenja autoputa ili, pak, železničke pruge.
Mikroklimatske prilike Vlasinskog jezera omogućavaju intenzivno celogodišnje iskorišćavanje. Inače, ova razigrana priroda, kako je zapisano u mnogim prospektima, sa široko otvorenim vizurama i nepreglednim šetalištima u ovom veličanstvenom, gotovo neremećenom miru, pruža neponovljivi doživljaj. Izvanredno velike potencijalne mogućnosti ovog područja, njegova atraktivnost i specifičan kolorit pružaju, bez sumnje, maksimalne uslove za raznovrstan, intenzivni odmor i oporavak, za sport i rekreaciju. Zato je ovo jezero izuzetno posećeno tokom godine.
Na jezeru postoji više turističkih i ugostiteljskih objekata među kojima su hotel Vlasina, motel Jezero, a tu su i drugi značajni turistički objekti leskovačkih kolektiva poput Centra za odmor sa 400 mesta. Ima, dabome, i više montažnih objekata za celodnevni boravak, poseduje i terene, pa se tokom godine pripremaju vrhunski sportisti, a tokom ove zime bilo je mnogo gostiju iz gotovo svih krajeva Srbije.
Za ubrzaniji razvoj Vlasine proteklih godina obelodanjeni su mnogi programi. Nažalost, brojne ideje su pale u vodu, najviše zbog besparice. – Ukazivali smo minulih godina ko sve uništava Vlasinsko jezero i Vlasinu. Nažalost, i pored niza prijava, malo je učinjeno da se stanje popravi – kaže Miroslav Krajinčanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari