Pet dana nakon hapšenja haškog optuženika Ratka Mladića, većinu informacija o ovom slučaju javnost saznaje upravo od njegovog advokata Miloša Šaljića. On je ovih dana, sem tehničkih podataka o samom slučaju, prenosio novinarima i izjave Mladića, njegove želje i zahteve, kao i podatke o njegovom psihofizičkom stanju. Od četvrtka prošle nedelje Šaljić je svakodnevno u poseti svom „klijentu“ u pritvoru Specijalnog suda u Beogradu, gde ga po izlasku uvek dočeka mnoštvo što domaćih to i inostranih novinara.


Od njega smo saznali da se psihičko stanje Ratka Mladića poslednjih dana znatno pogoršalo, da mu na pamet padaju „morbidne ideje“, pa da je samim tim „situacija alarmantna“ u vezi s njegovim zdravstvenim stanjem. Kaže da stalno govori o poseti grobu svoje ćerke, kao i da želi da mu donesu sanduk sa njenim lešom ukoliko mu se to ne omogući. Kako je preneo medijima, ako mu se ne ispune zahtevi, otići će peške u Hag.

Šaljić je, takođe, pre mitinga podrške najtraženijem haškom optuženiku koji su organizovali radikali u nedelju u Beogradu preneo i Mladićev apel protestantima da ovaj skup mirno prođe. Advokat Šaljić, ipak, nije prisustvovao mitingu jer, kako je rekao Danasu uoči skupa, „nije radikal“, kao i da „podržava Mladića, ali ne i prikupljanje političkih poena na njegov račun“.

Podsetimo, advokat Šaljić je u ime porodice Mladić prošle godine podneo i predlog da se Ratko Mladić proglasi mrtvim, s obzirom na to da je uslov da se neko proglasi mrtvim da nije viđen pet godina i da ima 70 godina.

Inače, devedesetih godina prošlog veka bio je predsednik Vojnog suda i sudija koji je prvobitno izrekao oslobađajuću presudu generalu JNA Vladi Trifunoviću i pukovnicima JNA Berislavu Popovu i Sretenu Raduškom, koji su se teretili za ratne zločine u Hrvatskoj. Dok se nalazio na funkciji predsednika Vojnog suda, prisustvovao je razmeni četvorice Hrvata osumnjičenih za zločine nad Srbima tokom rata u bivšoj Jugoslaviji.

Šaljić, bivši pukovnik, rođen je 1937. godine u okolini Peći. Pre nego što je počeo da se bavi advokatskim poslom, poslednje dve godine proveo je u pravnoj službi Ministarstva odbrane, a prethodno je otišao u penziju na sopstveni zahtev. Ratka Mladića poznaje više od 40 godina, a upoznali su se u Makedoniji gde su bili zajedno u vojnoj službi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari