Pretposlednja dva važna preliminarna takmičenja za osvajanje demokratske nominacije za predsednika SAD održana su juče u Severnoj Karolini i Indijani. Barak Obama nastojao je da prikupi što veći broj glasova koji bi ga približili predsedničkoj nominaciji, i nanošenju konačnog udarca rivalki Hilari Klinton.

Pretposlednja dva važna preliminarna takmičenja za osvajanje demokratske nominacije za predsednika SAD održana su juče u Severnoj Karolini i Indijani. Barak Obama nastojao je da prikupi što veći broj glasova koji bi ga približili predsedničkoj nominaciji, i nanošenju konačnog udarca rivalki Hilari Klinton. U slučaju dve pobede Obame, bio bi to nokaut udarac za Klintonovu. Istraživanja ukazuju da će senator iz Njujorka ostvariti malu prednost u Indijani, dok je veliki favorit u Severnoj Karolini, iako je njegovo vođstvo u toj državi tesno. Ukupno 187 delegata bilo je u igri u dve države, što je gotovo polovina od prethodnih osam trka, pre poslednjeg glasanja početkom juna.
Ipak, malo je očekivanja da će trke u Indijani i Severnoj Karolini promenti sliku dosadašnjeg takmičenja. Klintonova i Obama predviđaju da će biti u trci u junu. Bivšoj prvoj dami potrebno je da osvoji najmanje Indijanu da bi ostala u trci, iako Obama ima solidno vođstvo u broju delegata, koji će na konvenciji partije u avgustu u Denveru odabrati kandidata.
Obami je, u međuvremenu, neophodno da ubedi sve u svoju sposobnost da osvoji novembarske izbore protiv kandidata republikanaca Džona Mekejna.
Severna Karolina i Indijana ne mogu matematički odlučiti demokratsku predsedničku nominaciju. Od neophodnih 2.025 delegata, Obama je dosada prikupio 1.745 nasuprot Klintonovoj koju je podržalo 1.608 delegata. Ključ za nominacije u rukama je superdelegata, koje čine partijski lideri i izborni zvaničnici, a više od 220 glasova superdelgata još je neopredeljeno. Obama drži prednost i u broju glasova superdelegata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari