Osuđeni za ratne zločine Branimir Glavaš izašao je juče iz zatvora u Mostaru, pošto je Sud BiH doneo rešenje o „prekidanju izvršenja zatvorske kazne“, nakon odluke Ustavnog suda Hrvatske da mu ukine presudu za zločine nad srpskim civilima u Osijeku.


Glavaš ima državljanstvo Hrvatske i BiH, a pristao je da kaznu izdržava u BiH pošto je ga je Vrhovni sud Hrvatske 2010. godine osudio na osam godina zatvora zbog ratnih zločina nad Srbima 1991. godine u Osijeku. Juče je „prekinuto izvršenje zatvorske kazne Branimiru Glavašu, koja je izrečena pravosnažnom presudom Suda BiH od 20. septembra 2010, do dostavljanja nove pravosnažne presude države“, navodi se u odluci Suda BiH.

Zagrebački županijski sud raspisao je 16. januara poternicu za Glavašem, jer je protiv njega na snazi nepravosnažna presuda na osnovu koje mu je ranije određen pritvor. To znači da će, ako pređe na hrvatsku teritoriju posle puštanja iz zatvora u Mostaru, biti uhapšen. Glavaš je ranije izjavio da će „radije nevin robijati osam godina u Zenici nego ijedan jedini dan politički presuđen u hrvatskom kazamatu“.

Glavaš je izjavio juče da njegov izlazak iz zatvora označava „prvi korak ka dokazivanju njegove nevinosti“ i „čistoće domovinskog rata“. Kazao je da mu je „ostalo još nešto ušteđevine“ i dodao da će će sa svojim advokatima dogovoriti sledeće pravne poteze u kući koju je sagradio u mestu Drinovci kod Gruda u Hercegovini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari