Borbe u Abidžanu nastavljene su juče između elitnih trupa odlazećeg predsednika Obale Slonovače Lorana Gbagboa, koji ne želi da prepusti vlast, i boraca njegovog rivala Alasana Uatare, izvestile su agencije. Glavne borbe vodile su se oko rezidencije Gbagboa u luksuznoj četvrti ovog grada od četiri miliona stanovnika i predsedničke palate koja se nalazi u centru.


U petom danu ofanzive snaga Alasana Uatare, međunarodno priznatog predsednika posle izbora u novembru, preuzele su kontrolu nad gotovo celom zemljom osim uporišta Gbagboa u Abidžanu, ekonomskom centru zemlje. U administrativnoj četvrti u centru grada, blizu predsedničke palate odjekivali su u noći između četvrtka i petka rafali mitraljeza i artiljerijska paljba, javili su novinari Frans presa. Borbe su se vodile i u luksuznoj četvrti Kokodi, u blizini rezidencije predsednika. Jedan od stanovnika je rekao da je kroz prozor video oko 2.000 do 3.000 Uatarinih vojnika kako idu prema plati, a za njima je išlo više desetine automobila. Rezidenciju Gbagboa štite članovi republikanske garde, teško naoružane elitne jedinice, javljaju razni izvori.

– Ne prestaje da se puca. Gbagboovi ljudi su se odupirali na svim položajima, rekao je agenciji Frans pres čovek koji stanuje blizu rezidencije. Uatarine snage javile su da su zauzele državnu televiziju RTI, simbol režima. Oko 150 Francuza i 350 stranaca drugih nacionalnosti sklonili su se u bazu francuskih snaga u Abidžanu, saopšteno je iz generalštaba Francuske.

Jedna Šveđanka zaposlena u UN ubijena je u Abidžanu, verovatno zalutalim metkom, saopštilo je juče švedsko ministarstvo spoljnih poslova. Šveđanka stara oko 30 godina bila je u svom stanu kada je nastradala. Glavno pitanje koje svi postavljaju jeste šta će uraditi Loran Gbagbo i da li je on još u svojoj rezidenciji. Gbagbo, na vlasti od 2000. nije izašao u javnost već više nedelja. Njegov predstavnik u Evropi Tusen Alen rekao je agenciji Frans pres da Gbagbo „ne namerava da abdicira niti da se preda nekakvom pobunjeniku“ i da optužuje svog rivala Alasana Uataru da sprovodi državni udar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari