Potpuna obustava rada u školama 1. novembra, od 4. skraćeni časovi 1foto FoNet Marko Dragoslavić

Glavni odbori četiri reprezenatativna sindikata obrazovanja doneli su odluke o obustavi rada u petak, 1. novembra, kada je planiran i veliki protest u Beogradu, potvrđeno je Danasu.

Sindikati su takođe doneli odluku o stupanju u zakonski štrajk od ponedeljka, 4. novembra, koji je se sprovoditi naizmenično po školskim upravama.

Očekuje se da sindikati o svojim odlukama danas obaveste Ministarstvo prosvete.

U odluci četiri sindikata koja je danas objavljena piše i da će od 4. novembra predškolske ustanove vršiti prijem dece od devet časova, a da će detaljno uputstvo o načinu realizacije štrajka biti naknadno poslato.

Kako je Danas pisao, ideja je da u zakonskom štrajku budu istovremeno po četiri školske uprave, koje će se smenjivati na nedeljnom nivou, tako da bi tokom novembra ovim vidom protesta bile obuhvaćene škole iz svih 16 školskih uprava.

Sindikati prosvetnih radnika traže hitan nastavak pregovora u vezi sa poštovanjem potpisanog Prokola kojim se predviđa da početna plata nastavnika od 1. januara 2025. bude jednaka prosečnoj republičkoj zaradi. Zahtevaju i otpočinjanje pregovora o ceni rada za narednu godinu, kao i o izmenama i dopunama Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u školama i domovima učenika.

Slavica Đukić Dejanović je u izjavi novinarima pozvala predstavnike sindikata da nastave započeti dijalog o povećanju plata u narednoj kalendarskoj godini.

„U ovom momentu januarsko povećanje bi zapravo značilo da plata početnika u prosveti iznosi 94 odsto te prosečne plate. Mi mislimo da je to jedino moguće s ovim finansijskim potencijalima“, rekla je ministarka prosvete i dodala da izjednačavanje početne plate u prosveti sa prosečnom platom u javnom sektoru jeste zajednički i dobar cilj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari