Leskovački profesor, istoričar i publicista Dobrosav Turović dva puta se zvanično ženio, ali je, u stvari, živeo u tri bračne zajednice. Na naše pitanje, zašto je to radio, odgovara kao da se i sam ruga životu:
– Ne znam šta mi bi. Prvu sam ženu, uglednu profesorku, voleo, ali nismo imali dece, sa drugom sam živeo u nevenčanom braku.

Leskovački profesor, istoričar i publicista Dobrosav Turović dva puta se zvanično ženio, ali je, u stvari, živeo u tri bračne zajednice. Na naše pitanje, zašto je to radio, odgovara kao da se i sam ruga životu:
– Ne znam šta mi bi. Prvu sam ženu, uglednu profesorku, voleo, ali nismo imali dece, sa drugom sam živeo u nevenčanom braku. Izrodila mi je dve kćerke, ali se sa njom nisam venčao. Ponovo sam stano na „ludi kamen“ u zrelim godinama, iako sam, kao mlad, osuđivao sve one koji su se rastavljali, jer to nije bila „praksa“ u mojoj familiji – kaže Turović.
U leskovačkoj opštini, prema najnovijim podacima Centra za socijalni rad, svaki peti brak završi razvodom. Prema podacima iz matične evidencije, godišnje se u ovom gradu sklopi nešto više od 700 brakova i istovremeno, u proseku, razvede više od 150 brakova. Pre osam godina, na kraju minulog veka, raskinuto je, na primer, 160, a lane 130 bračnih zajednica.
Po oceni Vere Ratković, koja se kao socijalni radnik u Centru za socijalni rad problematikom bračnih zajednica intenzivno bavi tri decenije, uzročnici razvoda su višestruki, ali dominiraju teška ekonomska situacija, nezaposlenost i stambeni problemi, što je evidentirano u više od 40 odsto slučajeva.
Razlozi za rastavu braka su i neslaganje naravi, potpuno različiti stavovi o životu, suprotni pogledi u vaspitanju dece, a to su razlozi za razvod svakog trećeg braka. Iako se, možda, očekivalo da preljuba bude najvažniji razlog, istraživanja pokazuju da je ona učestvuje u samo deset odsto slučajeva i, takođe prema podacima Centra za socijalni rad, jednako su neverni i muž i žena, što, inače, ranijih godina nije bio slučaj, jer je ubedljivo prednjačio jači pol.
U manje od sedam odsto slučajeva bračna zajednica puca zbog psihofizičkog zlostavljanja i alkoholizma nekog od bračnih drugova, najčešće supruga. U Centru za socijalni rad ocenjuju da se ne deluje blagovremeno kako bi se poremećeni bračni odnosi prevladali. Događa se da u nemalom broju slučajeva supružnici ostaju formalno u braku, ali se slažu kao rogovi u vreći. Razlog za očuvanje tako loše zajednice najčešće su deca, koja su, bez izuzetaka, žrtva poremećenih odnosa svojih roditelja!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari