Jasniju komunikaciju među linijama u ofanzivnom aspektu igre najbolji košarkaši Srbije pokušaće da uspostave u Londonu na poslednjem pripremnom turniru pred odlazak u Litvaniju na Evropsko prvenstvo.

Nakon „osmatranja“ potencijalnih konkurenata na kontinentalnom šampionatu na turniru u Ljubljani, kao i susreta sa Nemačkom rivalom u grupi, ali i mečeva sa Turskom i Ukrajinom u Izmiru, Nenad Krstić i saigrači pokušaće da u prestonici Engleske oscilacije i prazne minute svedu na minimum i da agresivnost u odbrani povećaju do poslednjeg stepena. Jasno je da će rivali na turniru u Londonu (od 16. do 21. avgusta) biti po ukusu selektora Dušana Ivkovića, a već večerašnji susret sa selekcijom Hrvatske trebalo bi da potvrdi da poslednja četvrtina iz njihovog finalnog susreta u Ljubljani zapravo može biti model igre na predstojećem prvenstvu Evrope.

– Nalazimo se na polovini pripremne turneje. Neophodne su nam kvalitetne provere, tako da se iskreno nadam da ćemo u Londonu imati pet izuzetno korisnih utakmica. Voleo bih da upravo nakon duela na poslednjem pripremnom turniru značajno popravimo formu pred odlazak u Litvaniju – naveo je selektor Ivković.

Košarkaši Srbije su u prethodnim prijateljskim utakmicama pokazali brojne vrline, ali je jasno da njihova igra, naročito u fazi tranzicije mora i može biti znatno brža. Pojedinci poput Markovića i Paunića agresivnom igrom u odbrani već na polovini terena u mnogome su otežavali organizaciju rivalskog napada, ali srpski centri još uvek nisu pokazali adekvatnu kretnju prilikom protivničke igre dva na dva. Upravo je naša odbrana najranjivija u tom aspektu igre, kao i u situaciji kada rivalska centarska linija brzim blokadama na postu olakšava bekovima da utrčavanjima rutinski poentiraju.

– Pokušaćemo da u Londonu popravimo sve nedostatke u igri. Imaćemo idealnu priliku da se u duelima sa veoma kvalitetnim evropskim selekcijama, kao i u mečevima sa Australijom i Kinom, još bolje uigramo i da formu uskladimo sa visokim ciljevima koje smo postavili u Litvaniji – iskren je bio Marko Kešelj.

Veličković ostao u Beogradu

Igrač koji u reprezentaciji Srbije pravi razliku na mestu krilnog centra Novica Veličković nije otputovao sa saigračima u London. Nakon izostanka sa turnira u Ljubljani i Izmiru javnost u Srbiji očekivala je da košarkaš Real Madrida odigra poslednje prijateljske utakmice pred Evropsko prvenstvo. Uprkos jasnom optimizmu u srpskoj selekciji Veličković još uvek nije ojačao butni mišić koji mu je pred kraj prvenstva u ACB ligi potpuno atrofirao. Iz trenutne perspektive njegove učešće u Litvaniji predstavljalo bi viteški poduhvat čitavog medicinskog i trenerskog osoblja srpske reprezentacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari