GLIC: Blage kazne nasilnicima 1Foto: Jelena Diković

Gej lezbejski info centar (GLIS) želi da pohvali pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) što su u kratkom roku pronašli nasilnike koji su naneli teške telesne povrede Iliji Vučeviću, koji je za vikend napadnut u Beogradu, ali dobar rad pripadnika MUP-a pada u vodu jer tužilaštvo i sudstvo dozvoljavaju da se nasilnici izvuku sa minimalnim kaznama, u ovom slučaju uslovnim kaznama od godinu dana.

„Takvim postupcima tužioci i sudije staju na stranu nasilnika i postaju saučesnici u nasilju. Svedoci smo povećanja nasilja i umesto da se nasilje suzbija tako što bi se nasilnici oštrije kažnjavali, imamo praksu kojom se nasilnici „izvlače“ sa blagim kaznama“, navode iz GLIC-a.

U navedenom slučaju, dodaje se u saopštenju, napada na Iliju Vučevića je to posebno problematično jer su mu nasilnici naneli teške telesne povrede i napad je motivisan mržnjom, što je članom 54a Krivičnog zakonika otežavajuća okolnost.

„I pored svega toga, nasilnici su kažnjeni uslovnom kaznom i to u zakonski minimalnom trajanju od godinu dana, odnosno osam meseci. Pozivamo građane, organizacije civilnog društva, političke partije i državne institucije da izraze nezadovoljstvo blagim kaznenim politikama prema nasilnicima koje sprovodi srpsko tužilaštvo i sudstvo i da zahtevamo oštrije kazne kako bi se nasilje u Srbiji smanjilo“, ukazuju iz GLIC-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari