Globalni indeks terorizma: Kosovo i BiH najrizičnije zemlje u regionu 1Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Prema novom Globalnom indeksu terorizma 2018. godine, jedne od vodećih svetskih think thank organizacija – Instituta za ekonomiju i mir (Institute for Economic and Peace), terorizam u svetu je i dalje raširen, piše portal RSE.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, od ciljanih zemalja za koje je urađeno rangiranje, među zemljama regije najveći rizik od terorizma, sa indexom od 71 beleži Kosovo, BiH ima index 91, Srbija 116, Crna Gora 132, a Hrvatska 137.

Kada su u pitanju druge zemlje sveta, ovogodišnji Globalni indeks terorizma, objavljen 5. decembra, beleži takođe da je najznačajniji pad terorističkih aktivnosti u Siriji i Iraku, sa smanjenjem broja smrtnih slučajeva sa 5.000 na 1.000, piše RSE.

Ovako veliki pad smrtnih slučajeva uzrokovanih terorističkim napadima u Siriji i Iraku najviše je rezultat nastavka smanjenja delovanja militanata Islamske države (IDIL).

Kako navodi RSE, Tokom 2017. broj smrtnih slučajeva u zapadnoj Evropi pao je na 81 sa 168 u prethodnoj godini, 2016. Ovaj trend se nastavlja i u 2018. Kada je, do oktobra meseca zabeleženo svega osam smrtnih slučajeva uzrokovanim terorističkim delovanjem.

Izveštaj govori o padu od 52 procenta terorizma u Francuskoj, Nemačkoj i Belgiji u kojima je registrovan značajan pad smrtnih slučajeva uzrokovanih terorizmom.

Na Bliskom istoku i u Africi pet zemalja, uključujući Avganistan, Irak, Nigeriju, Somaliju i Siriju, beleže preko 1.000 smrtnih slučajeva zbog terorizma.

Avganistan je prešao na prvo mesto, umesto Iraka, po smrtnim slučajevima zbog terorizma tokom 2017, navodi RSE.

Najveći porast se beleži u Somaliji i Egiptu tokom 2017 – u jednom napadu u Somaliji ubijeno je 587 ljudi dok je u Egiptu ubijeno 311.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari