Razarajuće globalno zagrevanje može da se izbegne bez preterane ekonomske cene, ali svet mora što pre da reaguje, kaže se u zaključku s Konferencije UN o klimatskim promenama održanoj na Tajlandu.
U izveštaju Međuvladinog panela o klimatskim promenama kaže se da se najautoritativnije organizacije u svetu moraju osvrnuti na ovo pitanje koje su pripadnici grupa za zaštitu životne sredine nazvali „mapom puta“ za izbegavanje katastrofe.

Razarajuće globalno zagrevanje može da se izbegne bez preterane ekonomske cene, ali svet mora što pre da reaguje, kaže se u zaključku s Konferencije UN o klimatskim promenama održanoj na Tajlandu.
U izveštaju Međuvladinog panela o klimatskim promenama kaže se da se najautoritativnije organizacije u svetu moraju osvrnuti na ovo pitanje koje su pripadnici grupa za zaštitu životne sredine nazvali „mapom puta“ za izbegavanje katastrofe. Zemlje poseduju tehnologiju za borbu protiv ovog problema kroz veće korišćenje biogoriva i obnovljive izvore energije, kao i unapređenu ukupnu energetsku produktivnost, zaključili su naučnici na konferenciji koja je nedelju dana trajala u Bangkoku. Samo hitna akcija može sprečiti povećanje globalne temperature.
Na Konferenciji su postojala izvesna protivljenja iz Kine, zemlje koja će postati treća zemlja u svetu po emisiji štetnih gasova, koja smatra da bi poteze u cilju smanjenja emisije trebalo odložiti kako bi se izbeglo nanošenje štete njenom ekonomskom razvoju. Međutim, Nacrt verzija konačnog izveštaja sadrži reference koje upućuju na glavne mete emisiji, čemu se protivila kineska delegacija početkom nedelje.
U izradi trećeg izveštaja u ovoj godini Međuvladinog panela UN učestvovala je mreža od 2.000 naučnika iz više od 110 zemalja.
U dokumentu se navodi da će narednih 20 do 30 godina biti od suštinskog značaja za napore u smanjivanju zagrevanja planete. „Napori za ublažavanje zagrevanje u narednih 20 do 30 godina biće od velikog uticaja na mogućnost dostizanja najnižeg nivoa stabilizacije ‘efekta staklene bašte’“, navodi se u tekstu. Izveštaj navodi da postoji mogućnost značajnog smanjenja efekta „staklene bašte“ u svim sektorima do 2030. „Postoji značajan ekonomski potencijal za ublažavanje ispuštanja gasa u svetu, što stvara ‘efekat staklene bašte’ u narednim decenijama, što bi omogućilo smanjenje tog efekta ispod sadašnjeg nivoa“, dodaje se u izveštaju. Upozorenje zemljama u razvoju da imaju istorijsku odgovornost u ispuštanju ugljen-dioksida i drugih gasova bilo je takođe tema pregovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari