Demokratska stranka Leskovca osuđuje odluku Gradskog veća kojom je pre nekoliko dana usvojena nova sistematizacija jer će to, kako se navodi u saopštenju, ionako glomaznu gradsku upravu povećati za još 132 nova radna mesta koja se finansiraju iz budžeta.

– Ova odluka Gradskog veća jeste siguran put do potpunog izumiranja grada i do potpunog gubitka razvojne komponente gradskog budžeta, koja je do sada bila nedovoljna za sve razvojne projekte pred kojima se Leskovac nalazi – navodi se u saopštenju Slobodana Kocića, novoizabranog predsednika OO DS u Leskovcu i načelnika Jablaničkog upravnog okruga.

U saopštenju se precizira da su gradonačelniku Leskovca Goranu Cvetanoviću “puna usta poslovnog ambijenta”, ali on ovom odlukom radi na njenom direktnom gušenju. To znači da će se iz gradskog budžeta isplaćivati jedino plate zaposlenih u upravama, dok za uređenje grada i razvojne projekte neće ostati ni dinar.

– Demokratska stranka će kao stožer buduće gradske vlasti insistirati na opštem konsenzusu svih političkih faktora o neophodnosti racionalnije administracije kao jednom od osnovnih preduslova za zaustavljanje sunovrata grada – objašnjava se u saopštenju.

Demokratska stranka Leskovca, inače, apeluje na partnere iz Vlade Srbije, Socijalističku partiju, da iskoristi svoj uticaj u okviru aktuelne lokalne vlasti da se ova odluka stavi van snage. Mnogo je uputnije i u interesu grada da objedinimo napore i od Beograda “isposlujemo” novac za socijalne i druge programe kako bismo broj uposlenih u lokalnoj administraciji doveli do razumne cifre, što je jedan od osnovnih preduslova za privlačenje investitora koji jedino mogu da otvore realna radna mesta. Samo bi se na taj način Leskovac svrstao u red gradova koji imaju efikasniju i malobrojnu lokalnu administraciju, poput Šapca ili Čačka, što ove gradove svrstava u red najprivlačnijih za investiranje.

Inače, kako smo većjavili, Gradsko veće leskovačke opštine dalo je pre nekoliko dana saglasnost na Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta deset gradskih uprava. Na sednici Gradskog veća dr Goran Cvetanović, gradonačelnik, demantovao je “čaršijske priče” da će biti otvoreno 120 novih radnih mesta! U vreme delovanja tzv. privremenog organa lokalne samouprave, pre minulih izbora, u organima SO zaposleno je oko 380 novih radnika i njihovo angažovanje, kako je najavljeno, biće legalizovano.

– Nova sistematizacija radnih mesta u saglasnosti je sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, Statutom grada i odlukom o Gradskoj upravi jer su stvoreni uslovi za kvalitetniji rad organa lokalne vlasti i kadrovsko jačanje uprave zaposlenjem mladih fakultetski obrazovanih ljudi – kaže dr Cvetanović.

Katastrofalna lokalna vlast

Slobodan Kocić, poverenik DS i načelnik Jablaničkog upravnog okruga, smatra da je nova lokalna samouprava većnanela mnogo štete gradu u poslednjih nekoliko meseci. Propali su važni projekti za grad koji su prošle godine “izlobirani” iz NIP-a, kao što su nadvožnjak kod Nevene, centralno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i istočni vodovod… „Treba nam mnogo vremena da saniramo posledice ove kratke, ali po grad katastrofalne vlasti, a ova odluka lokalnih vlasti samo je kap koja je prelila čašu“, ocenjuje Slobodan Kocić, novi predsednik OO DS u Leskovcu i aktuelni načelnik Jablaničkog upravnog okruga. Kao lider leskovačkog DS-a pozvao je sve stranke sem radikala da budu deo buduće koalicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari