„Argo“ u režiji holivudskog glumca Bena Afleka dobio je priznanja za najbolji film i najbolju režiju na dodeli nagrada Britanske filmske akademije (BAFTA). Ovo je poslednji u nizu trijumfa „Arga“ tokom ovogodišnje sezone nagrada.

Aflek je do sada osvojio Zlatni globus za najbolju dramu i za najbolju režiju, nagradu kritičara u istim kategorijama, nagradu za najbolji film Udruženja producenata iz Los Anđelesa, kao i nagradu Američkog udruženja reditelja za najbolju režiju. Ipak, za dramu o spasavanju američkih talaca u Iranu 1979. Aflek nije nominovan za Oskara u kategoriji za najboljeg reditelja.

Ben Aflek rođen je 15. avgusta 1972. u Berkliju u Kaliforniji. Majka mu je učiteljica, a otac socijalni radnik. Ben je najstariji od trojice braće, a i njegov mlađi brat Kejsi Aflek takođe je glumac, jednakih kvaliteta i skoro jednake popularnosti. Benovi roditelji su se rano preselili u Kembridž u Masačusesu, gde je upoznao svog budućeg dugogodišnjeg prijatelja i kolegu Meta Dejmona. Nakon što je odustao od fakulteta, Aflek zajedno sa Dejmonom odlazi u Holivud i započinje svoju karijeru. Zbog sve slabije ponude, prijatelji odlučuju da napišu scenario u kome će njih dvojica imati glavne uloge. Aflek je u to vreme sarađivao sa rediteljem Kevinom Smitom, tvorcom kultnih likova Džej i Tihi Bob, na čiju preporuku njihov scenario otkupljuje kuća Miramax i od tog trenutka priča o problematičnom dečaku, matematičkom geniju, postaje svima znana kao „Dobri Vill Hanting“. Nakon uspeha filma, koji je osvojio i Oskara za najbolji originalni scenario, Aflek i Dejmon postaju zlatni momci Holivuda.

Otada Aflek je igrao u blokbasterima: „Zaljubljeni Šekspir“, „Armagedon“, „Perl Harbor“, koji su ga stavili na listu najpoželjnijih glumaca holivudskih reditelja. Istovremeno, Aflek je radio i na nezavisnim filmovima, poput „Lud za Ejmi“ ili „Dogma“, uglavnom pod rediteljskom palicom prijatelja Kevina Smita. Pre „Arga“ svoje rediteljsko umeće Aflek je već iskazao u filmovima „Nestala bez traga“ i „Grad lopova“, očigledno sa svakom režijom postajući bolji i u ovom poslu. Inače, jedan od A glumaca Holivuda dugo godina pažnju medija zaokupljao je svojim vezama sa koleginicama. Pored Gvinet Paltrou, javnost je najviÅ¡e bila zainteresovana za njegovu vezu sa Dženifer Lopez, koju su zbog te veze zvali Benifer. Uprkos planiranom venčanju, par se rastao 2004. godine, a nakon toga Aflek je počeo da se viđa sa Dženifer Garner pored koje je glumio u filmu „Derdevil“. Njih dvoje su u braku od 2005. i imaju troje dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari