U selu Subotište, opština Pećinci, odigrala se nesvakidašnja akcija spasavanja mlade rode iz jednog gnezda. Naime, zabrinuti žitelji ovog sela prijavili su Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode da jedan od mladunaca bele rode već duže vreme ne može da poleti dok su drugi mladunci iz istog gnezda prethodnih dana izletali. Nakon izlaska ornitologa na teren konstatovano je da je primerak mlade rode upetljan u klupko kanapa.


– Volimo rode, one su zaštitni znak našeg sela i hteli smo da pomognemo. Pošto je gnezdo na električnom stubu, smatrao sam da je najbolje da to stručnjaci obave i spasu mladu pticu – objašnjava Nenad Janković iz Subotišta, koji je prijavio slučaj.

Uz pomoć radnika Eelktrovojvodine, koji su obezbedili elevatorsku korpu, roda je izbavljena iz gnezda gde se nalazila u svojevrsnoj klopci. Utvrđeno je da je, kao posledica dugotrajne povrede uzrokovane upetljavanjem u konopac, desna noga mlade rode skoro potpuno atrofirala. Roda je ipak izbavljena, objašnjavaju iz Zavoda za zaštitu prirode.

– Bele rode u svoje velike gnezdeće građevine veoma često donose puno veštačkih materijala. To čak nije neobično, ali je prepoznatljiv znak našeg odnosa prema prirodi. U gnezdima roda često se nalaze velike količine kanapa, krpa, plastike, manile, metala, papira i, naravno prirodnih materijala od kojih rode prave gnezda. Veštački materijal koji rode koriste za gnezda za njih uopšte nije bezazlen. Jedno veliko klupko kanapa zamalo je došlo glave mlade bele rode – objašnjava ornitolog Marko Tucakov.

Pokrajinski zavod, kao zakonski ovlašćen staratelj nad strogo zaštićenim vrstama ptica, zadužen je za praktične intervencije koje se tiču sprečavanja ugrožavanja ovih vrsta i njihovih staništa. Spasavanje je moguće realizovati samo u saradnji sa lokalnim zajednicama, vlasnicima i korisnicima staništa, zemljišta i objekata koji su staništa ovih vrsta pa se zato apeluje na sve građane da prijave slučajeve kada dođe do ugrožavanja bezbednosti ptica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari