Nema mnogo gradova u Srbiji koji se mogu podičiti evropskim šampionima, zaslugom Amele Terzić Novi Pazar sa te liste ne silazi već nekoliko godina. Trenutno najbolja sportistkinja Novog Pazara izgleda da nema nameru da nekome prepusti tron, njena zlatna medalja iz Tamperea toliko je veliko dostignuće da je ni u 2013. nisu mogla mimoići najveća sportska priznanja na nivou države.

Biće zanimljivo da li će 2014. godina proteći u znaku Jasmina Ljajića. Fenomenalni dugoprugaš najavio je ogromne mogućnosti. Odmah iza njih najzad su se smestili kolektivni sportovi, pre svih odbojka, fudbal i mali fudbal. Ovako je po mesecima izgledala novopazarska sportska 2013. godina.

JANUAR

– Amela Terzić pobedila u Novogodišnjoj trci na 5.100 metara u austrijskom gradu Pojerbahu, ispred Nemice Irine Mikitenko i Sonje Stolić. Trofej Novog Pazara u rukometu osvojio Vardar iz Skoplja, u finalu Makedonci pobedili domaćina 34 : 22. U meču za treće mesto Metaloplastika iz Šapca bila bolja od Goražda 33 : 22. Dragoljuba Bekvalca na klupi FK Novi Pazar nasledio Slavenko Kuzeljević. Ekipu napustili Enver Alivodić, Irfan Vusljanin i Ahmed Mujdragić.

FEBRUAR

– FK Novi Pazar sa potpuno novim timom tokom pripremama pred nastavak sezone u Jelen Superligi u Beleku, pored Antalije igrao nerešeno sa rumunskim prvoligašima Brašovom 2 : 2 i Čehlalulom 0 : 0, a poražen od beloruskog Naftana 2 : 0, ruskog Volgara 1 : 0 i danskog prvoligaša Randersa 2 : 0. Novi Pazar organizovao završnicu domaćeg kupa za odbojkaše. U polufinalima, pred ispunjenim tribinama dvorane Pendik, Crvena zvezda pobedila domaćina 3 : 0 ( 25 : 12, 25 : 15, 25 : 13 ), a Radnički iz Kragujevca Vojvodinu 3 : 1 ( 20 : 25, 25 : 19, 25 : 20, 25 : 17 ). U finalu Crvena zvezda osvojila trofej trijumfom nad Kragujevčanima 3 : 1 ( 25 : 22, 18 : 25, 25 : 22, 27 : 25 ).

MART

– Titule na šampionatu Srbije u krosu održanom u Kraljevu osvojili Amela Terzić u seniorskoj konkurenciji, Teodora Simović kao mlađa seniorka i Darjan Đurković među starijim pionirima, dok je mlađi senior Jasmin Ljajić zauzeo treće mesto. U Zrenjaninu Amela Terzić postala balkanska prvakinja u krosu. U istoj trci Simovićeva bila šesta. Mlađi senior Jasmin Ljajić trku završio na osmom, a senior Muamer Hasanović na desetom mestu.

– Na šampionatu Srbije u kik-boksu održanom u Vrbasu Ajla Lukač osvojila dva prva mesta, u ,,A“ klasi do 52 kg i u klasi ,,B“ do 56 kg. Prvakinja Srbije postala i Saida Bukvić u ,,B“ klasi do 52 kg. Rastali se RK Novi Pazar i trener Ranko Popović.

APRIL

– Odbojkaši Novog Pazara nisu uspeli da iskoriste jedinstvenu priliku i plasiraju se u odbojkašku Superligu. U poslednjem kolu Prve lige trebala im je bilo kakva pobeda nad direktnim konkurentom Jedinstvom iz Stare Pazove. Nije im pomogla ni podrška 1.000 gledalaca u Pendiku, jer su gosti slavili rezultatom 3 : 1 ( 25 : 22, 25 : 23, 18 : 25, 25 : 21 ). Odbojkaši nisu iskoristili ni drugu šansu za plasman u elitnu ligu Srbije. Spartak bio bolji u sva tri baraž meča, dva u Subotici i jedan u Novom Pazaru ( 3 : 0, 3 : 0 i 3 : 1 ).

– Umesto Slavenka Kuzeljevića na klupu FK Novi Pazar seo Nebojša Vučićević. U prvoj utakmici pod njegovim vođstvom ostvarena pobeda na Gradskom stadionu nad Jagodinom 2 : 1. Košarkaši Novog Pazara završili prvenstvo u Prvoj srpskoj ligi na osmom mestu.

MAJ

– Klub malog fudbala Novi Pazar osvojio prvo mesto u mini baraž ligi i na taj način ostvario istorijski uspeh plasmanom u Prvu futsal ligu Srbije.

– Amela Terzić prvi put trčala Dijamantsku ligu na 1. 500 metara. Ona je u Njujorku zauzela 15. mesto u trci u kojoj je pobedila Šveđanka Aregavi.

– U organizaciji FK Pazar juniors održan 2. Pazar Kup uz učešće 68 ekipa iz Srbije, BIH I Crne Gore. U konkurenciji dečaka rođenih 2000. godine Pazar juniors dva puta pobedio Crvenu zvezdu ( 3 : 1 i 2 : 0 ). Dugogodišnji prvi čovek Bokserskog kluba Mladost Besim Ejupović primio je priznanje Sportskog saveza Srbije namenjeno sportskom funkcioneru godine.

– Na prvenstvu Srbije u olimpijskom boksu u Loznici titule osvojile seniorka Ajla Lukač u kategoriji do 54 kg i mlađa seniorka Saida Bukvić u istoj kategoriji.

– Jasmin Ljajić u Užicu došao do titule prvaka Srbije na 10.000 metara pobedivši ispred Živanovića (Radnički Kg ) i Stošića ( Mladost Užice ).

– Fudbaleri Novog Pazara uprkos porazu u poslednjem kolu Jelen Superlige u od Hajduka u Kuli 2 : 0 ostali u eliti zahvaljujući tome što je BSK iz Borče odigrao 1 : 1 sa OFK Beogradom.

JUN

– Omladinci FK Novi Pazar pobedom u dva baraž meča nad Loznicom ( 3 : 0 i 4: 0 ) plasirali se u najkvalitetniju ligu Srbije tog uzrasta. FK Jošanica ND 2011 u poslednjem kolu zone Morava pobedom nad direktnim rivalom Mokrom Gorom 3 : 0 postali novi član Srpske lige – Zapad.

– Rukometaši Novog Pazara, pod vođstvom trenera Slaviše Lakovića, nisu uspeli da u mini baraž ligi sastavljenoj od šest klubova osvoje jedno od dva prva mesta koja su vodila u Superligu. Novi članovi elite postali Vojput iz Subotice i Morava iz Velike Plane, Novi Pazar zauzeo peto mesto.

– Amela Terzić u Sremskoj Mitrovici na pojedinačnom prvenstvu Srbije na stazi postala šampionka na 800 i 1.500 metara. Osim nje titule osvojili i Jasmin Ljajić na 5.000 i Teodora Simović na 3.000 metara. Ovo dvoje atletičara došlo i do drugih mesta, Ljajić na 1.500 i Simovićeva na 5.000 metara.

– Ajla Lukač osvojila titulu prvakinje Srbije u kik – lajtu kategorije do 55 kg, dok je Saida Bukvić u kategoriji do 60 kg bila druga. Prvom treningu fudbalera Novog Pazara, pod vođstvom Nebojše Vučićevića, pred početak nove sezone prisustvovala 23 fudbalera, uglavnom juniora.

JUL

– U finskom gradu Tampereu na Evropskom prvenstvu za mlađe seniore Amela Terzić osvojila titulu prvaka Evrope na 1.500 metara rezultatom 4:05,69, što je vreme novog seniorskog rekorda Srbije, rekord šampionata i njen lični rekord. Bugarski grad Stara Zagora bio domaćin Balkanskog prvenstva u atletici sa kog su novopazarski atletičari doneli tri zlatne medalje. Očekivano Amela Terzić na 1.500 i 3.000 metara i potpuno neočekivano sjajni Jasmin Ljajić na 3.000 metara trčavši 14 sekundi bolje od svog dotadašnjeg najboljeg vremena ( 8:12,36 ). Sa jubilarnih 50. MOSI igara u Prijepolju 62 sportista Novog Pazara vratilo se sa devet osvojenih medalja, dve zlatne, jednom srebrnom i pet bronzanih. Zlatom su se okitili karatisti Lazar Jeremić u kategoriji do 68 kg i Tijana Vukomanović u kategoriji do 53 kg, srebro je pripalo atletičaru Nenadu Radanoviću na 800 metara, a bronzane medalje karatistima Tijani Vukomanović u apsolutnoj kategoriji, Almiru Curiću u katama i muškoj karate ekipi u ekipnoj konkurenciji, kao i atletičarima Nenadu Radanoviću na 1.500 i 3.000 metara i Ildi Dautović na 1.500 metara. Domaćin 51. MOSI igara biće Novi Pazar.

Jasmin Ljajić prvi put pobedio na Ramazanskoj uličnoj trci.

Nastavljena rašomonijada u FK Novi Pazar. Nakon što je na čelo kluba stigao anonimni biznismen iz Beograda Dragan Spasojević klub napustili potpredsednik Tarik Imamović i sportski direktor Sead Brunčević.

AVGUST

Posle samo nekoliko dana boravka na kormilu Novog Pazara Spasojević napustio klub. U isto vreme zbog finansijskih problema Hajduk iz Kule istupa iz Superlige. Tu situaciju koristi FK Novi Pazar, koji nekoliko dana pred početak prvenstva nema takmičarsku ekipu, dovodeći u svoje redove trenera Hajduka Milana Milanovića i najbolje fudbalere ovog kluba. Zato što nisu ispunili finansijske obaveze prema bivšem treneru i pojedinim fudbalerima Novopazarci nisu imali pravo da nastupe u 1. kolu novog prvenstva Jelen Superlige sa tek pristiglim pojačanjima. Pred utakmicu sa Partizanom u Beogradu nekako su uspeli da sakupe 11 fudbalera i suprotstave se aktuelnom šampionu. Da zlo bude veće Sudija Nedeljković iz Jagodine u 52. minutu dosudio je nepostojeći penal i zbog navodnog igranja rukom isključio Arifovića. Do kraja utakmice Novi Pazar je i sa desetoricom fudbalera pružao snažan otpor Partizanu, ali je u poslednjim trenucima utakmice arbitar prevideo očigledan prekršaj Luke nad golmanom Budakovićem i na taj način omogućio Beograđanima da dođu do nezaslužene pobede. U prvoj utakmici potpuno novog tima pred svojim navijačima fudbaleri Novog Pazara pobedili golom Admira Kecapa u 75. minutu Rad 1 : 0. Amela Terzić nastupila u kvalifikacijama na svetskom šampionatu seniora u Moskvi i zauzela poslednje mesto u svojoj grupi.

SEPTEMBAR

Novi Pazar u 1/16 fudbalskog kupa Srbije golovima Arsenijevića i Jelića pobedio na gostovanju u Trsteniku 2 : 0. Ajla Lukač i Saida Bukvić postale profesionalne prvakinje u lou-kiku verzije WCU do 52,5, odnosno 55 kg.

OKTOBAR

Amela Terzić osvojila kros RTS. Fudbaler Novog Pazara ispali 1/8 kupa Srbije od Vojvodine u Novom Sadu nakon što su promašili sva tri jedanaesterca. Utakmica je u regularnom toku završena bez golova.

NOVEMBAR

U 1/8 odbojkaškog kupa Srbije Ribnica iz Kraljeva pobedila u Pendiku Novi Pazar 3 : 0 ( 26 : 24, 25 : 18, 25 : 20 ). Klub malog fudbala Novi Pazar zabeležio prvu pobedu u elitnoj futsal ligi Srbije, u Novom Pazaru golovima Sadovića 2 i Stupljanina savladano Vranje 3 : 1. U prijateljskom odmeravanju snaga najbolje fudbalske reprezentacije Srbije i novinarske selekcije ( 2 : 0 za reprezentaciju ) za ekipu sedme sile nastupila i dva Novopazarca Admir Kecap i fudbaler Vojvodine Enver Alivodić.

DECEMBAR

Na 20. kros prvenstvu Evrope u Beogradu Amela Terzić osvojila srebrnu medalju u trci mlađih seniorki na 6000 metara. Zlatna medalja pripala Holanđanki Sifan Hasan Odbojkaši Novog Pazara posrnuli u poslednjem kolu prvog dela prvenstva na svom parketu, Inđija pobedila 3 : 1 ( 25 : 23, 25 : 23, 23 : 25, 28 : 26 ) i na taj način preuzela prvo mesto na tabeli Prve lige. Obe ekipe imaju 29 bodova, s tim što Inđija ima set manje izgubljen. Milan Milanović, trener koji je sa fudbalerima Novog Pazara osvajanjem šestog mesta u Superligi ostvario najveći uspeh od osnivanja kluba postao novi šef stručnog štaba OFK Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari