U prvoj polovini marta navršilo se sto dana funkcionisanja nove koalicione vlasti u gradu Požarevcu, koju čine DS, SPS i G 17. U periodu od 5. decembra 2008. do 13. marta 2009. godine, Gradsko veće Požarevca održalo je 16 sednica – osam redovnih i isto toliko vanrednih na kojima su razmatrane 323 tačke, doneta su 184 akta, i to 85 zaključaka, 94 rešenja, kao i 20 planova i programa poslovanja javnih preduzeća, dok je Skupština grada održala tri sednice, kaže se između ostalog u Izveštaju Gradske uprave Požarevca.

– Početak našeg rada obeležile su velike aktivnosti vezane za izradu budžeta grada Požarevca za 2009. godinu koji je usvojen na sednici Skupštine 22. decembra 2008. godine. Iako napravljen za vrlo kratko vreme i uprkos činjenici da ga je u osnovi koncipirala prethodna vlast, budžet je prilikom usvajanja doživeo niz kritika od strane opozicije. Govorili su kako nije investicioni većpotrošački, iako smo im objašnjavali da ćemo imati rebalans budžeta kojim ćemo razmatrati sredstava preostala iz 2008. godine. Zadatak je bio da sva javna preduzeća dostave svoje planove i programe, finansijske planove koji će biti u skladu sa budžetom i rebalansom budžeta, to smo učinili na sledećoj Skupštini 20. februara 2009. godine. Pun naziv tog akta je Odluka o izmenama i dopunama Odluke o budžetu grada Požarevca za 2009. godinu. Raspravljali smo i o delu budžeta koji je bio u deficitu, s obzirom na to da smo predvideli veliki deo investicija na osnovu finansija koje bi ostvarili preko NIP-a i učešća koje imamo kod donatora Evropske unije za zaštitu vodoizvorišta i zamenu azbestnih cevi od 180 miliona dinara. Takođe smo uskladili sve finansijske planove javnih preduzeća i ustanova. Tada sam rekao da se plašim da će taj budžet imati još rebalansa, ističe Miodrag Milosavljević, gradonačelnik Požarevca.

Ova godina će biti teška i to se većpokazuje, jer su transferi iz Republike sve otežaniji, tako da postoji opasnost da punjenje budžeta bude otežano, što prema rečima gradonačelnika Milosavljevića nije krivica ove lokalne samouprave većglobalne situacije u svetu koja se odražava i na Republiku Srbiju.

– Moram da naglasim da veliki broj samouprava kuburi sa likvidnošću. Za razliku od njih grad Požarevac nema trenutnu bojazan da će doći u nelikvidnost, sredstva imamo i ne postoji nikakav problem oko finansiranja. Ali, da ne bismo došli u situaciju da trošimo više sredstava od priliva u budžet, mi smo veću januaru tražili od svih korisnika budžeta, pre svega od gradske uprave, javnih preduzeća i ustanova, osnovnih i srednjih škola program racionalizacije u 2009. godini. Sva ta preduzeća su krajem januara dostavila svoje predloge racionalizacije koje su sami projektovali i smatram da će se istih pridržavati. Ukoliko utvrdimo da je potrošnja povećana, na vreme ćemo reagovati i proveravati zašto se troši više. Navešću primer Gradske uprave. Potrošnja goriva u prošloj godini bila je 1700 litara mesečno a mi smo potrošili 1500 litara za tri meseca. Govorim o svim automobilima koji se koriste u gradskoj administraciji. Takvih pokazatelja ima puno, radimo na racionalizaciji, što možemo da dokažemo i time da je član Gradskog veća mr Miodrag Ristićnačinio elaborat o uštedi električne energije za javna preduzeća i škole u Požarevcu. Radi se o uređajima, fiksnim i automatskim koji služe za kompenzaciju reaktivne snage, čijom ugradnjom se vrši velika ušteda električne energije. U školi „ Dositej Obradović“ Ristićje svojim sredstvima ugradio navedeni aparat u vrednosti od oko 300 evra koji će ostvariti uštedu za svoj radni vek od 20 godina u visini od 13 700 evra. Ugradnjom kod svih budžetskih korisnika imali bismo neverovatnu uštedu, tvrdi gradonačelnik Milosavljević.

Sto proteklih dana nove koalicione vlasti karakteriše veliki rad, ističe gradonačelnik Požarevca, održan je veliki broj sednica i donet veliki broj odluka.

– S obzirom na to da je do pre godinu dana Grad bio opština Požarevac, mi imamo zakonsku obavezu da sve akte prilagodimo novonastaloj situaciji. Zbog toga smo ovu godinu nazvali normativnom godinom jer je potrebno da sve papire sredimo i modernizujemo u maksimalnoj mogućoj meri. Do juna bi trebalo da donesemo još 43 odluke i na taj način bi sve one bile statutarno izmenjene, a na taj način ćemo imati podlogu za normalan rad gradske administracije. Pored toga, pristupamo i izradi sedam regulacionih planova jer nam je potrebna dobra baza da bi se znalo u kom pravcu ovaj grad treba da se razvija. Ove godine treba da se završi i Generalni urbanistički plan za Kostolac. Dozvole za gradnju u Požarevcu i u Kostolcu će moći da se dobiju samo na osnovu Generalnog urbanističkog plana i nižih regulacionih planova čime stajemo na put mitu i korupciji. Po mom nalogu radile su se kontrole trošenja budžetskih korisnika i možemo biti zadovoljni, jer su sredstva uglavnom namenski trošena. Bilo je nekih sitnijih nepravilnosti, one su otklonjene, tako da nema većih nepravilnosti u trošenju sredstava. Ovim putem obaveštavam građane i zaposlene u bilo kojoj od budžetskih ustanova da se slobodno jave, ukoliko dođu do saznanja da se sredstva nenamenski troše, napominje Miodrag Milosavljević, gradonačelnik Požarevca.

Savet Braničevskog upravnog okruga

– Postoje stalni kontaktni sa načelnikom Braničevskog upravnog okruga čiji rad mogu da pohvalim uzimajući u obzir kako je to bilo ranije. Sada se sednice Saveta okruga održavaju redovno, a tendencija je da se napravi interaktivni odnos između svih opština Braničevskog okruga. Vidim da su svi predsednici veoma zainteresovani za saradnju, imamo profesionalni i prijateljski odnos, a zadatak nam je da i pored toga što smo iz različitih političkih opcija, unapredimo čitav Okrug nastupajući zajedno i zajedno rešavajući probleme, kaže gradonačelnik Požarevca.

Ljubičevske konjičke igre su brend

– Od januara smo krenuli u organizaciju Glumačkih svečanosti „Milivojevi dani“, formirali smo Organizacioni odbor za Ljubičevske konjičke igre, završili smo finansijsku konstrukciju, odradili sve što je potrebno u pripremi. Želja nam je da ovogodišnje LJKI budu kvalitetnije, sadržajnije i kreativnije kako bismo od Igara stvorili jedan brend, jer to zaslužuju građani Požarevca. Nadam se da će se broj posetilaca iz Srbije i šire povećavati čime bismo dobili priliku da pokažemo da smo dobri domaćini, da imamo znanja i umenja, sportskog i kulturnog duha, kategoričan je gradonačelnik Požarevca.

„Očistimo Požarevac’’

– Želeo bih da istaknem da upravo počinje akcija „ Očistimo Požarevac“ koja se svake godine organizuje u proleće. Okupljeni su svi neophodni timovi, kako u Požarevcu, tako i u Kostolcu a sve se odvija u okviru akcije „ Očistimo Srbiju“ iza koje stoji Ministarstvo ekologije. Mi smo konkurisali za novac koji je potreban da se očisti desetak seoskih deponija, nadamo se da ćemo ga dobiti. Takođe smo predvideli da se u toj akciji očiste slivnici, izvrši sadnja drveća, cveća, poveća broj zelenih površina, a važan je i edukativni momenat, kako bi što veći broj građana shvatio koliko je ekologija važan deo našeg svakodnevnog života. Imaćemo školska književna i likovna takmičenja i na kraju akcije ćemo proglasiti pobednike, na Svetski dan životne sredine, 5. juna, napominje Milosavljević.

Gradonačelnik prima građane petkom u prepodnevnim satima, a prijem je potrebno zakazati nekoliko dana ranije. Kako kaže, građani Požarevca se najviše žale na komunalnu problematiku, kada su u pitanju grupe građana, a kada se radi o pojedincima, najčešće su to socijalna pitanja, status socijalne ugroženosti, nezaposlenost i slični problemi. Gradonačelnik lično razgovara sa građanima, a potom ih upućuje na nadležne organizacije i institucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari