Novak Đoković bez premca je najdominantnija sportska ličnost u Srbiji u 2011. a način na koji je došao do prvog mesta na ATP listi i dominacija tokom cele godine verovatno su nivo koji dugo neće biti dosegnut u svetskim okvirima.

Skor od 70 pobeda i samo sedam poraza, uključujući i onaj u Dejvis kupu zbog povrede, samo su deo puta koji je Novak prešao da bi osvojio čak tri grend slem trofeja, rekordnih pet Mastersa u godini, te trofeje u Dubaiju i Beogradu. Serija je došla kao potvrda psihološke stabilnosti koja je stečena osvajanjem titule u Dejvis kupu, dok je istrajnost dobio promenom načina ishrane za koju se ispostavilo da je bila glavni uzrok brojnih kolapsa na terenu i predaje mečeva.

Đokovića su mnogi neosnovano pokušavali i da osporavaju, ali im je on najbolje odgovarao dominacijom na terenu kojoj, dok ga povrede nisu sputale, ništa nisu mogli ni Rafael Nadal ni Rodžer Federer. Tako je Španac u šest međusobnih duela, sve u finalima, morao da položi reket, dok je Švajcarac iz pet susreta samo u polufinalu Rolan Garosa izašao uzdignute glave.

Teniski stručnjak Radmilo Armenulić potvrđuje da je na Novakove sjajne rezultate najviše uticalo osvajanje Dejvis kupa kao i njegova neverovatna psihička stabilnost koja mu je omogućila da preokrene mnoge mečeve protekle sezone.

– Novak je oduvek bio psihički stabilan igrač, ali mu je osvajanje Dejvis kupa značajno doprinelo da odigra skoro savršenu sezonu jer je on igrač koji voli svoju državu i uvek mu je čast da nastupa za reprezentaciju. Njegovom uspehu doprineo je naravno i njegov talenat, dobar tim kao i to što uvek analizira svoju igru i trudi se da popravi nedostatke – objasnio je Armenulić.

Blistava sezona počela je januara na Australijan openu gde je Novak došao do svoje druge grend slem titule u karijeri sa samo jednim izgubljenim setom od Ivana Dodiga iz Hrvatske. Tako su u zemlji kengura redom padali Troicki, Almagro, Berdih, a onda Federer i Marej u velikom finalu posle kojeg Britanac dugo psihološki nije mogao da se vrati „belom sportu“. Švajcarac je drugi put poražen u finalu ATP 500 turnira u Dubaiju, što je bio prvi nagoveštaj da je Đoković psihološki i fizički spreman da iznese teret velikih duela.

Serija je nastavljena i na američkoj turneji na koju je srpski igrač došao rasterećen propuštanjem Dejvis kup duela sa Indijom, što se pokazalo kao dobar potez celog tima. Tako je tokom marta podizao pehare u Indijan Velsu i Majamiju, savladavši oba puta u finalu Nadala. Te pobede su još veće ako se zna da su dolazile posle preokreta koji su po srednjoevropskom vremenu trajali do dugo u noć držeći celu Srbiju budnom. Upravo je u tim mečevima sa Špancem, koji je tada još uvek bio prvi reket sveta, Novak najavio da će upravo on biti taj koji će preuzeti tron.

Po dolasku u Evropu Đoković je propustio Masters u Monte Karlu, što su mnogi okarakterisali kao taktičku zamisao da se ne dovodi u pitanje postizanje rekordnog pobedničkog niza. Usledio je Serbia open gde se Novak na svom terenu rutinski prošetao do titule i to uoči velikih turnira na šljaci za koje su teniski stručnjaci predviđali da će biti kraj serije i da će ga Nadal „preslišati“. Međutim, desilo se upravo suprotno jer je „kralj šljake“ prvo poražen na svom terenu u Madridu, a potom i u Rimu gde je jedini pravi otpor Đokoviću pružio Endi Marej.

Prvi poraz u sezoni i prekidanje pobedničkog niza na samo pobedu od rekorda delo su Rodžera Federera na Roland Garosu. Ispostavilo se da su predaje bez borbe Janka Tipsarevića u Beogradu i Fabija Fonjinija u Parizu bile te koje su nedostajale da se prestigne legendarni Džon Mekenro, umesto da se samo izjednači njegovo dostignuće. Taj poraz predočio je i da je Novak od krvi i mesa, da može biti savladan, ali ne i psihički poljuljan.

Sledeći turnir, treći grend slem sezone na Vimbldonu, bio je kruna Novakove sezone za pamćenje, a verovatno i karijere. Pehar najomiljenijeg turnira o kojem je maštao kao dečak podigao je 3. jula i postao najbolji igrač sveta, smenivši sa trona Nadala koji je poražen i u tom finalu. Đokovićev prvi trener Jelena Genčić još jednom se prisetila Novakovih snova o trofeju u Londonu, koji joj je prvi reket sveta i doneo po završetku sezone.

– Svako ko je gledao finale video je koliko mu je osvajanje tog pehara važno u životu, verovatno i najbitnije. O njemu je sanjao kao dete, vežbali smo njegovo podizanje. Sve one emocije koje Novak ima izbile su iz njega na ceremoniji u Vimbldonu, ali i kada mi je doneo pehar. Ko je gledao naš susret video je neverovatan naboj emocija, a upravo su one zaslužne za Novakov uspeh, da nije tako osećajan i predan ostvarenju snova ne bi uspeo – priseća se Genčić najblistavijeg Novakovog trenutka u karijeri.

Titula je došla i u Montrealu, dok je finale Sinsinatija nagovestilo prve zdravstvene probleme kada je morao da preda meč Mareju. Ipak, i to je bila dobra odluka jer je prvi reket sveta ponovo zablistao u Njujorku gde je savladao prvo Federera a onda i Nadala u još jednom finalu. Upravo je polufinalni duel sa Švajcarcem ušao u anale „belog sporta“ jer je Novak spasao dve meč lopte, od toga drugu neverovatnim riternom iz forhenda.

Ispostavilo se da je trijumf bio poslednji veliki rezultat u nezaboravnoj 2011. pre nego što su povrede uzele danak. Tako je rovit zaigrao za Srbiju u Dejvis kupu protiv Argentine, a kada se Beogradskom arenom prolomio krik iz Novaka koji je legao na pod bilo je jasno da povreda leđa nije bezazlena. Međutim, opraštanje od „salatare“ na mestu na kojem je i osvojena nije bilo najgore što se desilo Đokoviću budući da je morao na najdužu pauzu u karijeri. Vratio se najbolji igrač sveta na teren u Bazelu ali je mogao da pruži samo deo svoje forme pa ga je Kei Nišikori lako savladao, a od Pariza se oprostio predajom bez borbe domaćem Žo-Vilfredu Congi. Ništa bolje nije bilo ni na završnom Mastersu sezone u Londonu, gde je jedino savladao Tomaša Berdiha, a „meru“ mu je uzeo i David Ferer. Za kraj, savladao ga je i Janko Tipsarević, što Novaku nije teško palo jer je čast da mu nanese poslednji poraz u perfektnoj sezoni pripala njegovom velikom prijatelju i saigraču iz reprezentacije.

Kada je u pitanju naredna sezona u kojoj Novak brani veliki broj bodova Radmilo Armenulić veruje da će naš teniser uspeti da se izbori sa velikim pritiskom koje mu donosi sledeća sezona i pored toga što brani veliki broj bodova.

– Đokovića po mom mišljenju trenutno nema ko da ugrozi značajnije. Federer je odavno dostigao savršenstvo u svojoj igri, ima sve udarce i naravno da ga ne treba potcenjivati jer je po mnogima najveći igrač svih vremena. S druge strane, Nadal mora da promeni svoj tim jer već duže vreme nije napredovao uopšte, čak je u nekim elementima značajno lošiji nego pre – zaključio je Armenulić.

Nezaboravan doček

Beograđani, ali i stanovnici cele Srbije, priredili su Đokoviću nezaboravan doček ispred Doma Narodne skupštine nakon što je osvojio nezvanično prvenstvo sveta u tenisu Vimbldon i postao prvi teniser na ATP listi. Novaka je pozdravilo čak 80.000 ljudi, a ceo događaj bio je upotpunjen nastupom omiljene grupe iz detinjstva srpskog tenisera Tap 011 i čuvenog pevača narodne muzike Miroslava Ilića.

Rekordna zarada

Novak Đoković je zahvaljujući neverovatnim rezultatima ove godine ostvario do sada nezabeleženu godišnju zaradu koja iznosi čak 12.619.803 dolara. Srpski teniser je tako pretekao dosadašnjeg rekordera, Španca Rafaela Nadala, koji je prošle godine sezonu završio sa zaradom od 10,1 miliona dolara. Đoković je u dosadašnjoj karijeri ukupno zaradio 32,8 miliona, što ga dovodi na četvrto mesto svih vremena, iza Pita Samprasa, Rafaela Nadala i Rodžera Federera.

Veliki humanitarac

Srpski teniser poznat je i kao neko ko pomaže najugroženijima u Srbiji, pa je kao ambasador UNICEF-a donirao 100.000 dolara siromašnoj deci. Đoković je letos posetio i vrtić u Smederevu koji pohađaju deca sa smetnjama u razvoju, a u martu ove godine je sa 100.000 dolara pomogao manastir Gračanicu, gde je novac iskorišćen za kupovinu parcele u neposrednoj blizini kako ne bi bila otuđena od manastira.

Priznanja za najboljeg

Prvi teniser sveta nagrađen je i mnogim priznanjima zbog brojnih trofeja i dominacije tokom protekle sezone. Međunarodna teniska federacija proglasila ga je za najboljeg tenisera 2011. u izboru američke agencije Asošiejted pres za sportistu godine zauzeo je treće mesto, a po mišljenju Američke sportske akademije Đoković je neprikosnoven u svetu sporta. ATP je objavio da su tri najveća dostignuća 2011. u vlasništvu srpskog tenisera, a to su 41 uzastopna pobeda na početku sezone, tri osvojene grend slem titule i pet pehara Masters turnira. Sportski savez Srbije nagradio je Novaka priznanjem za izuzetan doprinos sportu i afirmaciju Srbije kroz sport. Na današnjoj ceremoniji Đoković će biti proglašen i za najboljeg sportistu u izboru Olimpijskog komiteta Srbije.

Žrebom protiv Novaka

Sredinom oktobra profesorka sportskog prava na Univerzitetu u Talinu Katarina Pijetlović optužila je Međunarodnu tenisku federaciju (ITF) i proizvođača sportske opreme Najk da su nameštali žreb tako da Rodžer Federer i Rafael Nadal uvek budu u finalu, što bi im donosilo profit. Ona je objavila podatak da su Novak i Rodžer od 2008. 12 puta na grend slemovima uvek bili u istom delu žreba, bez obzira na to da li su rangirani kao drugi i treći, ili kao prvi i treći na ATP listi, za šta je šansa da se desi mizernih 0,02 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari