Godinu dana od prijave protiv Ministarstva za brigu o porodici: Tužilaštvo ne odgovara 1Foto: N1

Nevladina organizacija Građanske inicijative i članice Koalicije Otvoreno o konkursima (OKO) zatražile su danas od Tužilaštva za organizovani kriminal (TOK) da obaveste javnost o postupku povodom podnete krivične prijave protiv Ministarstva za brigu o porodici i demografiju.

U saopštenju, Građanske inicijative podsećaju da je prošlo godinu dana od podnošenja krivične prijave zbog sumnje na zloupotrebu miliona evra dodeljenih na javnim konkursima Ministarstva i da nema informacija o „do sada preduzetim koracima, nalazima i planiranom toku budućih radnji u okviru pokrenutog predistražnog postuka“.

Krivična prijava podneta je 28. septembra 2023. godine protiv bivšeg ministra za brigu o porodici i demografiju Radomira Dmitrovića i osoba zaposlenih u istom ministarstvu koji su članovi konkursne komisije za ocenjivanje, rangiranje i odabir predloženih programa za sprovođenje tri javna konkursa realizovana 2022. godine.

U saopštenju se navodi da su Građanske inicijative i portal BIRN do sada u nekoliko navrata izveštavali o zloupotrebi blizu pet miliona evra i da još uvek niko nije optužen za uočenu zloupotrebu javnog novca, niti je odgovarao u skladu sa zakonom za više krivičnih dela.

Prema rečima jedne od tužiteljki Višeg javnog tužilaštva, u ovakvim slučajevima „potrebno je usmeriti finansijsku istragu prema osobama koje su ovlašćene za podizanje novca u ime pomenutih udruženja, a koje bi u krajnjem slučaju bile pomagači u ovoj zloupotrebi ili čak krivično odgovorni ukoliko ne otkriju šta su učinile sa tim novcem“, piše u saopštenju.

Navodi se da je tužilaštvo predistražni postupak pokrenulo krajem novembra 2023.

„U martu 2024, skoro šest meseci nakon podnošenja krivične prijave, održan je prvi i do sada jedini sastanak sa tužiteljkom iz TOK-a. Tada je rečeno da je TOK od policije tražio prikupljanje obaveštenja u vezi sa navodima iz krivične prijave i da izveštaj očekuju do kraja meseca“, saopšteno je.

Oni su naveli da Građanske inicijative do sada nisu obaveštene o tome da li je taj proces završen i koji su naredni koraci, a TOK je novinarima BIRN-a kazalo da je podnelo zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja u cilju provere navoda krivične prijave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari