Podunavski grad Kladovo jedan je četiri grada u Srbiji pored Beograda, Šapca, Smedereva, čiji su ključevi po sultanovom fermanu predati knezu Mihailu.

U spomen na 26. april 1867. godine, kada je turska vlast predala ključeve tvrđave Fetislam artiljerijskom kapetanu Milutinu Jovanoviću, Kladovljani obeležavaju Dan opštine. Ove godine su u Kladovu to učinili nizom dešavanja tokom minule nedelje, a kao najznačajnije izdvojile su se svečana akademija na kojoj su osim prigodnog kulturno- umetničkog programa, uručene i godišnje nagrade za izuzetno angažovanje i postignute rezultate u radu. Laureati godišnje nagrade, najvišeg priznanja Opštine Kladovo, jesu preduzeće Termovent, Opštinska organizacija Crvenog krsta i Ana Udilović – studentkinja medicine. Povelja zahvalnosti posthumno je dodeljena dr Siniši Popoviću, hirurgu i nekadašnjem predsedniku opštine Kladovo. Porodica Popović i kompanija „Termovent“, koja proizvodnim programom posle tržišta u zemljama EU osvaja i tržište Rusije, novčani deo nagrade donirali su kladovskom udruženju „Nada“.

Povodom obeležavanja 26. aprila, čelni ljudi lokalne samouprave položili su cveće na spomen-ploču na tvrđavi Fetislam, gde je predsednik opštine Radovan Arežina naglasio da je istorijska prekretnica zabeležena 1826. godine primer koji i danas treba da sledimo.

– Da bitke dobijamo politikom i diplomatijom, kako je tada Mihailo Obrenović pregovorima sa Turcima preuzeo vlast nad gradovima u Srbiji, među njima i nad tadašnjim Fetislamom. Pred nama je borba za svakog čoveka, za opstanak svakog radnog mesta, za mogućnost novih radnih angažovanja, za više dece – imperativ rada i političkog delovanja u ovim vremenima. A vremena nisu nimalo ružičasta i zahtevaju od svakog od nas maksimalnu ozbiljnost i angažovanost na sačuvanju naših resursa koje nam je Bog podario a koje smo mi i generacije pre nas gradili – istakao je Arežina.

Povodom Dana opštine kladovsko AKUD „Polet“ održalo je uskršnji koncert. Svoj koncert imalo je i KUD „Vrelo“ iz Šarkamena, promovisana je knjiga „Podrška kroz istoriju“, otvorena izložba fotografija „Staro Kladovo“, koja je deo Zavičajnog fonda biblioteke. Čini je stotinu uramljenih fotografija kroz vremensku liniju koja počinje od 1902. godine sa dopisnom kartom na kojoj piše „Varoš Kladovo“ i ostalih razglednica i fotografija s početka 19. veka koje prikazuju živopisnu varošicu na obali Dunava. Bilo je i sportskih takmičenja – finale opštinskog kupa u fudbalu, turniri u stonom tenisu i šahu, a mališani Predškolske ustanove „Neven“ su na sebi svojstven način uputili pozdrav svetskom Danu planete Zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari