Godišnjica bitke na Kozari 1Foto: vikipedija

Na Mrakovici u Nacionalnom parku Kozara danas je obeleženo 76 godina od Bitke na Kozari, prenela je Radiotelevizija Republike Srpske i navela da je ta bitka u Drugom svetskom ratu simbol stradanja i otpora srpskog naroda u borbi protiv nacista i ustaša i da je u njoj ubijeno oko 40.000 civila, a 68.000 ih je proterano i internirano u logore.

Predsednik Republike Srpske Milora Dodik rekao je da je narod Kozare podneo stradanje organizovano radi njegovog nestanka. 

„Ovde je u pitanju istinska priča o ustaškom ubijanju Srba. Ubijana su deca. Stradanje Srba je bilo istinski projekat NDH, plan koji je realizovan već sa Pagom i Jadovnom“, rekao je Dodik i dodao da su Srbi bili žrtve Hrvata i muslimana koji su podržali NDH.

On je naglasio da su Srbi jedini imali državu i da su dali slobodu drugima stvaranjem Jugoslavije.

„Obe Jugoslavije bile su velike srpske političke i nacionalne zablude“, smatra Dodik koji je dodao da treba sprečiti nova stradanja.  Dodik je rekao i da želi jaku Republiku Srpsku.

„Ne želimo da pravimo iluziju od BiH. Ona je zajednica u koju smo naterani, kao što je to bila Jugoslavija“, rekao je Dodik.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević, rekao je da kao izaslanik predsednika i Vlade Srbije, ima čast da prisustvuje današnjem obeležavanju godišnjice Bitke na Kozari.

Na ovim stratištima, zajedno sa borcima, streljane su i bacane u jame nevine žrtve, naglasio je Đorđević. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari