Parastosom u crkvi i polaganjem cveća na centralnom spomen obeležju u Kravici, kod Bratunca, juče je obeležena 17. godišnjica stradanja 49 srpskih civila koje su 7. januara, na Božić, 1993. godine ubili pripadnici muslimanske Armije BiH iz Srebrenice, a 86 ranili.

Među ubijenima je bilo najviše žena, dece i staraca. Sedmoro zarobljenih je nakon torture i mučenja u zatvoru u Srebrenici ubijeno. Posle Božića 1993. godine pronađeno je i sahranjeno samo devet srpskih civila, dok su posmrtni ostaci 40 masakriranih meštana pronađeni i identifikovani tek dva meseca kasnije. U ovom najvećem srpskom naselju u srednjem Podrinju bez jednog ili oba roditelja ostalo je 101 dete.

Kravica, u kojoj je pre rata živelo 2.500 stanovnika, tokom ratnih 1992. i 1993. bila je stalna meta naoružanih muslimana iz sela u okolni Srebrenice i Bratunca koji su u tom periodu ubili 152 srpska civila i vojnika, a 168 ranili. Za te zločine još niko nije odgovarao, a Haški sud je 3. jula 2008. Nasera Orića oslobodio optužbi zbog nedostatka dokaza za komandnu odgovornost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari