Godišnjica masovnog ubistva u "Ribnikaru": Građani u tišini pale sveće, mediji na minut prekinuli emitovanje programa (FOTO; VIDEO) 1Foto: M. Čonjagić/Danas

Na uglu Kralja Milutina i Krunske na Vračaru, građani se, noseći sveće, polako okupljaju na prvu godišnicu masovnog ubistva u osnovnoj skoli Vladislav Ribnikar.

Među okupljenim građanima vlada tišina, i čuju se samo sirene. Mediji su u 8.41 časova prekinuti emitovanje programa na minut.

Komemoraciji prisustvuje i predsednik upravnog odbora Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) Veran Matić, poslanik Narodnog pokreta Miroslav Aleksić, kao i predsednik Kreni-Promeni Savo Manojlović

Takođe, predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je cveće.

„Pre tačno godinu dana, svanulo je poslednje školsko jutro za naših devet anđela i čoveka koji ih je čuvao i o njima očinski brinuo. Prošla je godina od nezapamćene tragedije koja je ostavila neizbrisiv ožiljak na duši cele zemlje, ali nisu prošli bol, neverica i neizmerna tuga“, napisao je Vučić na Instagramu.

Deo Ulice kralja Milana, od Njegoševe do Krunske, nazvan „Prostor tišine“, biće zatvoren za saobraćaj do 19.30, kako bi građani mogli da odaju počast stradalima.

Podsećamo, ovog trećeg maja obeležava se komemoracija za žrtve koje je maloletni K. K. usmrtio 3. maja 2023. tako što je u školu ušao sa oružjem.

Život je tada izgubilo deset osoba, od kojih su devet bili đaci te škole, i jedan pripadnik obezbeđenja.

Radna grupa sa Multidiscipninarnim timom, u kojoj su i roditelji ubijene dece, pozvala je sve organizovane grupe građana i organizacije koje žele da odaju poštu i polože cveće da to učine posle 10 časova i 30 minuta, navodi se u saopštenju.

Građani će tada moći da polože cveće, zapale sveće i upišu se u Knjige sećanja.

U 8.41  mediji u Srbiji su prekidom programa obeležili godišnjicu tragedija tako što će zatamniti ekrane i prekinuti emitovanje televizijskog i radijskog programa u trajanju od jednog minuta sa tekstom : „ 3. i 4. maj 2023. Pamtimo“. Isto to biće ponovljeno 4. maja u 22.32.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari