Dana 20. aprila navršiće se 119 godina od rođenja atletičara i gimnastičara Dragutina Tomaševića (1890-1915), člana viteškog društva „Dušan Silni“ i desetostrukog šampiona Kraljevine Srbije. Ovaj slavni sportista rođen je u selu Bistrica kod Petrovca na Mlavi, a preminuo u oktobru 1915. godine, od posledica ranjavanja u selu Rašanac kod Požarevca.

U njegovu čast, u Petrovcu se svake godine, u junu mesecu, održava Memorijalna trka „Dragutin Tomašević“, koja se organizuje pod pokroviteljstvom Olimpijskog komiteta Srbije i lokalne samouprave. U ovoj sportskoj manifestaciji nadmeću se osnovci i učenici Srednje škole „Mladost“, koji se takmiče u devet kategorija. Glavna trka, duga 10.450 metara, startuje u Tomaševićevom rodnom selu Bistrica, a završava se na trgu Bate Bulića u centru Petrovca.

Dragutin Tomaševićpostao je poznat i van granica svoje zemlje, nakon što se 14. jula 1912. godine takmičio u maratonu na Olimpijadi u Stokholmu i zauzeo 37. mesto, u konkurenciji od 62 takmičara. „Naš je trkačTomaševićdošao 37. i izdržao celu stazu. Od Rusa, Talijana, Čileanaca, Austrijanaca, Portugalaca, Finaca, Danaca, Japanaca, nijedan nije izdržao celu stazu. Sem toga, veći broj Šveda, Francuza, a osobito Austrijanaca, takođe su popadali uz put. Prema tome jasno je bilo, da je naš trkačbio jedan od boljih trkača. Tako je i shvaćeno na nadležnom mestu, i baron Kuberten srdačno je čestitao na uspehu našeg mladog komiteta“, napisao je Svetomir ĐukićMinistarstvu prosvete i crkvenih poslova o učešću našeg maratonca na Olimpijadi u Stokholmu.

Tomaševićse pripremao i za učešće na narednim Olimpijskim igrama, zakazanim u Berlinu, ali je u tome sprečen, jer je 1915. godine poginuo kao narednik u Prvom svetskom ratu, sa samo 25 godina. Prilikom obdukcije, lekari su ustanovili da je Tomaševićimao dva srca, različite veličine. Sahranjen je u porodičnoj grobnici u rodnom selu, sa svim svojim sportskim trofejima. U njegovu čast, 9. jula 2000. godine, u Petrovcu je održan prvi Memorijal „Dragutin Tomašević“, u organizaciji Srednje škole „Mladost“. U februaru prošle godine, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, Ivan Ćurković, uručio je nacionalnu olimpijsku zastavu Radiši Dragojeviću, predsedniku opštine Petrovac na Mlavi, kako bi ona bila podignuta u Bistrici, rodnom selu Tomaševića. U njegovu čast, u centru Petrovca podignut je spomenik, u prirodnoj veličini.

Olimpijska soba

U februaru mesecu ove godine, u Petrovcu na Mlavi potpisan je protokol kojim se jedan deo u novoj sportskoj hali „Dragutin Tomašević“, namenjuje za potrebe Olimpijske sobe. Protokol su potpisali Ivan Ćurković, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije i Radiša Dragojević, predsednik opštine Petrovac na Mlavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari