Oni su među najbogatijim sportistima u svetu, ali se zvezde USA tima nisu plašile da se provozaju metroom kao svi mi ostali. Multimilioneri, NBA košarkaši LeBron James i Kobe Bryant predvodili su tim USA u vožnji javnim prevozom i postovali svoje slike tokom vožnje autobusima, javnim vozovima i metroom. Mediji u Britaniji nisu odoleli da objave priču o herojima koji se voze metroom. Kobe i LeBron su jedni od nas. Koriste London Underground.

Najbezbedniji i najefikasniji način da u gradu od oko osam miliona stanovnika (12 miliona ljudi dnevno se preveze metroom) stignete od tačke A do tačke B je da koristite usluge London Underground. London Underground je jedna od najdemokratskijih institucija u Velikoj Britaniji. Usluge London Undergrounda svakodnevno koriste i multimilioneri i socijalni talog. Ipak, London Underground je daleko od savršenog sistema. Saobraćajni košmari su londonska svakodnevnica.

London Underground, najstariji sistem podzemnog železničkog saobraćaja u svetu, pušten je u pogon 1863. godine. London Underground je prvi železnički sistem u svetu na čijim su linijama saobraćali električni vozovi 1890. godine. Istorija London Underground je istorija Velike Britanije.

London Underground je simbol ujedinjenja nacije pod nacističkim bombama 1940. Svi žitelji Londona, od aristokrata do pripadnika radničke klase, krili su se od nacističkih bombi u podzemnim stanicama London Undergrounda. Prvi put u istoriji Velike Britanije došli su u direktan kontakt. Nacija do tada izdeljena na kaste se ujedinila, pokazala šta je to pravi patriotizam i pobedila nacističku Nemačku. Kad kažem pravi patriotizam, u ovom slučaju ne mislim na definiciju Embrouza Birsa: „Patriotizam je poslednje utočište ološa“.

Od tada je London Underground jedan od najvažnijih simbola Velike Britanije. London Underground je London. London je svet.

Grad bez Undergrounda, ma koliko veliki bio, nikad neće biti svetska metropola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari