Gojko Božović: Šetam jer je to pritisak na vlast da se promeni 1foto-Stanislav-Milojković

Svedoci smo loših vesti svakoga dana, prisustvujemo neprestano lokalizovanim agresijama, u saobraćaju, na ulici, svuda, vidi se tenzija u društvu a da vlast ne reaguje, ocenio je direktor izdavačke kuće Arhipelag Gojko Božović gostujući danas na N1 uoči 10. protesta „Srbija protiv nasilja“.

 

On je ocenio da vlast prividno ignoriše proteste i svesno ih minorizuje, a na drugi način njena reakcija je burna, što se vidi u čestim javnim nastupima predsednika i nastupima poslanika vlasti u Skupštini.

„Protesti su najveći problem za vlast i najveća kriza za njihovih deset godina vlasti. Svaka kritika za njih je neprijateljstvo koje ne trpe. Mirni protesti su jedini način na koji se može suzbiti autoritarna vlast, koja je nametnula agresiju i monopolizovala medije“, izjavio je Božović uoči desetog protesta u Beogradu za N1.

Prema njegovom mišljenju, zahtevi protesta nisu slučajno vezani za slobodu medija jer vlast kontroliše informisanje i nije joj u interesu da javnost sazna istinu.

Kako je rekao, Srbija se promenila s početka maja, događaji s početka tog meseca promenili su strukturu društva.

„Ljudi su godinama izloženi torturi i mnogi su se povukli u svoje oaze dok ne prođe oluja. Svesni smo da povlačenje nije moguće, stvari ne mogu bez angažmana da se promene. Na protestima se pojavljuje veliki broj ljudi, koji ranijih godina nisu dolazili na proteste. Pojavili su se i mladi ljudi, to potpuno ohrabruje i oni su zainteresovani za društvo u kome žive, žele da ga menjaju i ne žele da ga napuste. Oni žele da oblikuju karakter našeg društva i to je nova politička činjenica u našem društvu“, ocenio je Božović.

On je naveo da je neophodno potpuno promeniti javnu retoriku, jer današnja Skupština nudi nasilnu retoriku, vređanje i agresivni govor.

„Ne suočavamo se prvi put sa autoritarnim sistemom ali čak ni za vreme Miloševića nismo prisustvovali takvoj agresiji. Vidimo da se vlast obraća agresivno opoziciji ili ljudima koji iz bilo kog razloga kritikuju vlast, oni to posmatraju kao neprijateljstvo i njihov jezik predstavlja radikalnu, toksičnu dehumanizaciju. Većinski govor koji odjekuje u Skupšti je upravo takav“, rekao je Božović.

On je govor ministra Martinovića ocenio da je „bez kontrole“ i da se u uređenoj zemlji zbog toga podnosi ostavka, pa čak i čitave Vlade.

„Nije samo on tako agresivno govorio, njega je većina u Skupštini podržala, što nam govori dosta o stanju vlasti, koja smatra da treba da svoju poziciju brani po svaku cenu, iako tako nešto ne bi smelo da bude prihvaćeno u društvenom životu“, ocenio je Gojko Božović.

Govoreći o tome da li su građani uplašeni da javno govore o stanju u društvu, objasnio je da su protesti podstakli mnoge ljude koji se nisu do sada oglašavali, da izađu u javnost.

„Mislim da je u ovom trenutku najvažnije smiriti agresiju u društvu i pokazati da je vlast smenjiva“, zaključio je Gojko Božović.

Sve informacije o protestu pratite u Danasovom BLOGU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari